Energielabel Grou

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Grou? Sinds een aantal jaren moet elke woning een energielabel hebben. Dit label indiceert hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt nuttige verbeterpunten om het energieverbruik te verlagen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Grou verplicht. Op onze vergelijkingssite tref je nuttige info over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is noodzakelijk bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F of G (vervuilend).
 • Voorheen was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Grou die jouw huis komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €160,00 en €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Grou

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuw systeem waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Daarom moet je een gecertificeerde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-specialist moet fysiek bij je thuis komen en inspecteert de gehele woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe je het voordelig energielabel in Grou regelt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9001) om een erkend deskundige in Grou op te vragen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik op een adviseur en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële details van je woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Grou stelt het label vast en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het document met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Check alle energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 en €425,00. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Grou. Direct een offerte? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Oosterend, Hoorn, Lies, Formerum en Landerum. De offerte tarieven worden berekend middels velerlei factoren.

 1. Het woningtype (tussenwoning, villa, vrijstaand, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningAantal m2Geschatte kosten
Studio/Appartement55 m2€ 160,00
Rijtjeshuis120 m2€ 203,00
Geschakeld huis160 m2€ 293,00
Vrijstaand175 m2€ 375,00
Actuele kosten woninglabel Grou.

Energieadviseurs in Grou vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren heb je nodig een erkend deskundige energielabel Grou. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hier vind je bekwame specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis optimaliseren naar een label A/B/C huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is leg je de nadruk op het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Energielabel vakantiehuis.

Belangrijk: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Grou

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van interessante subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Grou is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2023Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1998 – 2005Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1984 – 2004Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1975 – 1980Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1970 – 1977HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1941Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een milieuvriendelijke woning. Met grondige isolatie vermijd je dat de warmte in huis naar buiten gaat. Dankzij isolatie zullen de stookkosten verminderen en krijg je een prettig klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen ligt aan de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In het schema hierna zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Type isolatieOnkostenGasbesparing (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3100 – €5600915 m3€659
Vloerisolatie€1800 – €3900260 m3€187
Spouwmuurisolatie€1450 – €2200770 m3€554
HR++ glas€1500 – €2600345 m3€248,4
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Voordelen zonnepanelen

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4700 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-grou-9001

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsgebouwen, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimtes? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Ook moeten bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel geldigheidsduur.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in het energieverbruik van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) en gaat verder tot F of G (zeer hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Grou thuis laten komen. Via qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze adviseur komt langs bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De adviseur berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Leeuwarden).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De expert kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het soort gebouw, m2 woonoppervlakte en andere aspecten als soort glas, mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens kan uitgerekend worden hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van het appartement en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Uiteindelijk wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van het energielabel schommelen tussen de €175,00 en €370,00. De prijsindicatie hangt af van de omvang van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Grou is het voordeligst te realiseren door velerlei energie-inspecteurs te contacteren die opereren in de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor check je www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (9001) en het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Goed om te weten: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Grou opvragen.

Plaats een reactie