Energielabel Wirdum

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Wirdum? Met ingang van 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit milieulabel toont hoe energiezuinig jouw woning is en biedt concrete mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Wirdum verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl vind je alle benodigde informatie over het aanvragen van jouw label. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en lees je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (laag verbruik) t/m F of G (vervuilend).
 • Tot eind 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Wirdum die het huis inspecteert en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €170,00 & €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wirdum

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet daarom een officiële energieadviseur thuis laten komen. Deze vakman huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Onderstaand bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Wirdum moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op adresgegevens (9088) om een erkend deskundige in Wirdum op te sporen.

 2. Voorbereiding

  Tik op een specialist en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele gegevens van het huis kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Wirdum rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Na afloop van de inspectie ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label met daarbij de specificaties en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €180,00 en €370,00. In het overzicht hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Wirdum. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Swichum, Hempens, Teerns, Goutum en Snakkerburen. De definitieve prijzen wordt bepaald door verschillende variabelen.

 1. Het type woning (hoekwoning, vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningOppervlaktePrijzen
Appartement65 m2€ 166,00
Rijtjeswoning105 m2€ 204,00
Geschakelde woning145 m2€ 279,00
Vrijstaand180 m2€ 373,00
Prijzen woninglabel Wirdum.

De beste energieadviseurs in Wirdum vergelijken

Ook direct dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Wirdum. Het adres om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van deskundige inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee kan je garanderen dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. In de volgende stap verleggen we de focus op de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energiemaatschappijen.

Belangrijk: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Wirdum

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een comfortabel wooncomfort: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan veel subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Wirdum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1999 – 2006Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1988 – 2002Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1975 – 1982Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1965 – 1977Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1948 – 1968Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1931Enkel glas vervangen + isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinige woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat de warmte in huis naar buiten ontsnapt. Op die manier ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een prettig binnenklimaat. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de huidige isolatiewaarden. Het jaar waarin de woning is neergezet geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In onderstaand schema spot je de potentiële besparing bij een normale eengezinswoning met een hr combiketel.

Manier van isolerenPrijzenGasbesparingEnergiebesparing
Dakisolatie€3800 – €5000805 m3€523
Vloerisolatie€1200 – €3900355 m3€231
Spouwmuurisolatie€1150 – €2200780 m3€507
HR++ glas€1750 – €2950425 m3€276,25
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond wooncomfort waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze stroom kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-wirdum-9088

Energielabel voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze regel is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, winkelcentra, en openbare panden zoals ziekenhuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? In die situaties moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Boete zonder energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel van je huis is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) tot label G (hoog energieverbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Wirdum thuis laten komen. Op de website QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een deskundige moet fysiek bij je thuis komen en berekent de energieprestatie van de woning. Deze persoon berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Leeuwarden).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een expert onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het type huis, grootte van de woning en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, de mate van isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze details wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Hierna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van je energielabel schommelen tussen de €175,00 – €450,00. De definitieve prijs hangt af van type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wirdum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door veel energiebedrijven onder elkaar te zetten die diensten leveren in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor ga je naar het platform energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9088) en huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen formeel label en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Wirdum opvragen.

Plaats een reactie