Energielabel Teerns

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Teerns? Met ingang van 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit woninglabel laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft gerichte verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Teerns verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je nuttige informatie over het aanvragen van jouw certificaat. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bieden wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (zuinig) t/m F & G (ontzettend onzuinig).
 • Vroeger kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Teerns die de woning inspecteert en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €175,00 en €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Teerns

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan heb je een definitief energielabel nodig. In 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet tegenwoordig een vakbekwame energieadviseur thuis uitnodigen. Deze vakman zal thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Teerns aanvraagt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (9085) om een erkend deskundige in Teerns op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Klik op een specialist en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele details van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs om de inspectie van de woning te doen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Teerns komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van de energie index met daarin uitleg en adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen tussen de €135,00 – €390,00. In het overzicht hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Teerns. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Goutum, Snakkerburen, Miedum, Lekkum en St.-Jacobiparochie. De geschatte prijzen wordt bepaald door velerlei variabelen.

 1. Categorie huis (tussenwoning, villa, appartement, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Categorie huisOppervlakteTariefschatting
Klein appartement55 m2€ 164,00
Rijtjeshuis105 m2€ 209,00
Geschakelde woning165 m2€ 288,00
Villa175 m2€ 363,00
Kostenoverzicht woninglabel Teerns.

Alle energieadviseurs in Teerns vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Teerns. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In deze database kom je in contact met erkend deskundige deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning vergroenen tot een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas daarna kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel vakantiehuis.

Belangrijk: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Teerns

 • Een duurzame woning en een structureel lage energierekening.
 • Een prettig leefklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van royale subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Teerns kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2010 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2000 – 2008Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1987 – 2004HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1971 – 1983Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1968 – 1975Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1932Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte de woning ontglipt. Met isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een aangenaam en prettig klimaat. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In ons overzicht hieronder zoek je eenvoudig naar de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Type isolatieInvesteringGasbesparing p/jaarBesparing p/jaar
Dakisolatie€3900 – €51001195 m3€872
Vloerisolatie€1200 – €3000340 m3€248
Spouwmuurisolatie€1200 – €2100765 m3€558
HR++ glas€1550 – €2800410 m3€299,3
Onkosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zeker stellen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een optimaal wooncomfort, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van een woning kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Onderstaand vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Investeer in zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4900 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-teerns-9085

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, scholen, warenhuizen, en openbare panden zoals ziekenhuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? Dan moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten winkels en bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel geldigheidsduur.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabels biedt inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (groen label) en gaat verder tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet je aan kunnen tonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Ontbreekt het label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Teerns langs laten komen. Door middel van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een vakman komt bij je thuis en bekijkt de huidige staat van de woning. De deskundige stelt het label vast en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Leeuwarden).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een deskundige bekijkt de leeftijd van de woning, het soort huis, grootte van de woning en andere aspecten als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze complete analyse kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Hierna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Hoe duur is een energielabel?
De tarieven van een energielabel liggen vaak tussen de €135,00 en €380,00. De verwachte prijs ligt aan het woonoppervlakte, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Teerns kan je goedkoper doen door verschillende energieadviseur te benaderen die hun werkgebied hebben liggen in en rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9085) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Teerns opvragen.

Plaats een reactie