Energielabel Miedum

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Miedum? Sinds 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit keurmerk geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en toont handige verbeterpunten om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Miedum verplicht. Op onze vergelijkingssite lees je uitgebreide informatie over het aanvragen van jouw label. Daarnaast bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F & G (slecht voor het milieu).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Miedum die de hele woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het certificaat – incl. verbetermogelijkheden – kost je ongeveer tussen de €190,00 & €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Miedum

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningbezitters namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet verplicht een bevoegde energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-specialist zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Miedum moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9082) om een erkend deskundige in Miedum op te sporen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Selecteer een specialist en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele details van de woning kunt laten zien. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Miedum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het document inclusief alle kenmerken en concrete verbeterpunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €200,00 – €395,00. In de bijgaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Miedum. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Check ook adviseurs in Lekkum, St.-Jacobiparochie, Oudebildtzijl, Vrouwenparochie en St.-Annaparochie. De totale kosten kunnen berekend worden d.m.v. verschillende zaken.

 1. Categorie woning (twee-onder-een kap, tussenwoning, appartement, villa, hoekwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Studio/Appartement65 m2€ 161,00
Tussenwoning105 m2€ 204,00
Geschakeld huis155 m2€ 291,00
Losse woning185 m2€ 367,00
Prijzen woninglabel Miedum.

Alle energieadviseurs in Miedum vergelijken

Snel en simpel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Miedum. Het adres om een adviseur te vinden is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In het register kom je in contact met officiële experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een label kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Gebruikt jouw woning veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een label-B huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas daarna leg je de nadruk op eigen energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over E energielabel.

Tips: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Miedum

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een comfortabele leefomgeving: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er bestaan gunstige subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Miedum is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2024Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1997 – 2008Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2003Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1984Het isoleren van cv leidingen.
Label E1966 – 1978Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1949 – 1969Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1930Vooral dubbelglas en isolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de basis van een zuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Op die manier ben je minder kwijt aan stookkosten en profiteer je van een optimaal wooncomfort. Waar je moet beginnen heeft te maken met de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In de lijst hieronder bieden wij de doorsnee besparing in het geval van een eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesTarievenGasbesparing (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3400 – €55001180 m3€826
Vloerisolatie€2000 – €4000325 m3€228
Spouwmuurisolatie€1500 – €2150750 m3€525
HR++ glas€1500 – €2550395 m3€276,5
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig leefklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Alternatief voor CV-ketel

Een huis verwarmen vergt veel energie, met name gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Kies voor zonnepanelen

Op het moment dat je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4700 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-miedum-9082

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verhuur, verkoop en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, scholen, winkels, en openbare gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In dat geval moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarbij moeten ondernemingen die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Besparen op energie.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfspand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke gebouwen van 250m2 of groter moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel zegt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te hoger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (heel zuinig) en kan oplopen tot F of G (relatief hoog gebruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, op het moment je een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Miedum bij je thuis laten komen. Door middel van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze deskundige komt bij je thuis en bekijk de gehele woning. De adviseur bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Leeuwarden).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een adviseur checkt het bouwjaar, woningtype, oppervlakte en andere aspecten als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, het soort isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen vaak tussen de €200,00 & €440,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Miedum kun jij het beste doen door een aantal energie-inspecteurs te gaan vergelijken die opereren rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien bezoek je www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (9082) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Miedum opvragen.

Plaats een reactie