Energielabel Swichum

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Swichum? Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het certificaat geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en biedt gerichte verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Swichum verplicht. Op dit informatieplatform ontdek je uitgebreide info over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Tevens kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en lees je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) t/m F/G (relatief hoog gebruik).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Swichum die jouw woning helemaal doorneemt en het label vastlegt.
 • Het informatielabel – inclusief concrete verbeterpunten – kost gemiddeld tussen de €145,00 & €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Swichum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan heb je een definitief energielabel nodig. In 2021 is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet verplicht een erkend deskundige energieadviseur laten komen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het gedeelte hieronder vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in Swichum aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Neem als basis je postcode (9087) om een erkend deskundige in Swichum op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Contacteer een energie-expert en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke informatie van je woning paraat hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Swichum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het document met alle kenmerken en verbetermogelijkheden. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je te overhandigen bij de verkoop van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €125,00 & €405,00. In het overzicht hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Swichum. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Hempens, Teerns, Goutum, Snakkerburen en Miedum. De definitieve tarieven wordt bepaald door meerdere factoren.

 1. Soort woning (tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie huisWoonoppervlakteKosten
Appartementje50 m2€ 181,00
Rijtjeswoning120 m2€ 217,00
Geschakelde woning140 m2€ 270,00
Villa180 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Swichum.

Energieadviseurs in Swichum vergelijken

Goedkoop en snel het definitieve energielabel aanvragen? In dat geval moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Swichum. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database staan alle namen en gegevens van officiële deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning omtoveren naareen label-B huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daardoor is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In het vervolgtraject ga je juist verder in op het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Besparen op energie.

Tips: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Swichum

 • Een zuinige woning met een lage energierekening.
 • Een prettige leefomgeving: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt forse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Swichum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2023All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2002 – 2006De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1987 – 2004driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1973 – 1980Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1970 – 1974Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1929Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Dankzij isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en heb je ook een prettige leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren wordt bepaald door de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis geef inzicht in de vermoedelijke staat. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat de warmtelekken van uw woning zien. Hieronder krijg je inzicht in de gemiddelde besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeOnkostenGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3100 – €5800800 m3€512
Vloerisolatie€1400 – €3600350 m3€224
Spouwmuurisolatie€1250 – €2000775 m3€496
HR++ glas€1650 – €2900420 m3€268,8
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, moet je zeker stellen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van de woning is voor veel mensen een kostenpost. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen koop je vanaf €4900 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-swichum-9087

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen op het moment van overdracht (koop/huur) van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De verplichting is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, scholen, winkelcentrums, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een station. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In die situaties moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten bedrijven en organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energieprestatiecertificaat.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke gebouwen moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, des te groener je woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal zuinig) tot label G (ontzettend onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Daarvoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Swichum bij je thuis laten komen. Op de website Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De inspecteur bezoekt jou op locatie en zal het huis volledig inspecteren. Deze persoon rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Leeuwarden).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een inspecteur kijkt naar het bouwjaar, het type woning, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, type isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan kan uitgerekend worden wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van jouw huis en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Hierna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De kosten van je energielabel variëren tussen de €115,00 & €450,00. De totale kostprijs heeft te maken met de omvang van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Swichum kan je goedkoper doen door lokale aanbieders te benaderen die werkzaam zijn rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (9087) en huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen formeel label en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Swichum opvragen.

Plaats een reactie