Energielabel Wergea

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wergea? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit document laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en toont nuttige maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Wergea verplicht. Op deze pagina tref je actuele info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (zuinig) t/m F of G (erg onzuinig).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Wergea die jouw huis helemaal doorneemt en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €150,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wergea

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Alle Nederlanders met een huis kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Indien je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet nu een bevoegde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-specialist zal thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het stappenplan hieronder check je hoe jij een voordelig energielabel in Wergea kunt regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (9005) om een erkend deskundige in Wergea te zoeken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Klik op een energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante details van het huis kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Wergea beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het document met een toelichting en verbeterpunten van de woning. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €200,00 & €350,00. In de vergelijker hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Wergea. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Warstiens, Warten, Grou, Oosterend en Hoorn. De definitieve kosten komen tot stand door de volgende factoren.

 1. Het woningtype (appartement, tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie huisM2 woonruimteKostprijs
Appartement65 m2€ 172,00
Rijtjeswoning110 m2€ 221,00
2-onder-1-kap150 m2€ 291,00
Villa180 m2€ 351,00
Gemiddelde kosten woninglabel Wergea.

De beste energieadviseurs in Wergea vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Wergea. Het adres om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Daar kom je in contact met erkend deskundige vakmannen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je direct een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis optimaliseren naar een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Hierdoor weet je zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Op het moment dat de isolatie goed is wordt het pas interessant om te kijken naar het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Energiemaatschappijen.

Advies: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl check je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Wergea

 • Een milieuvriendelijke woning met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam klimaat in huis: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Er bestaan aantrekkelijke subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Wergea kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1999 – 2009Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1987 – 2001Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1971 – 1983HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1968 – 1978Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1948 – 1966Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1944Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle specialisten en vraag het nog deze week aan

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een warme en zuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat de gerealiseerde warmte naar buiten ontsnapt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een aangename warme woning. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin de woning is neergezet geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bekijk je de mogelijke besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

IsolatieOnkostenBesparing gas (m3)Energiebesparing
Dakisolatie€3700 – €5600930 m3€595
Vloerisolatie€1500 – €3400275 m3€176
Spouwmuurisolatie€1050 – €2000785 m3€502
HR++ glas€1800 – €2650360 m3€230,4
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is cruciaal voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Voordelen zonnepanelen

Als je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5100 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-wergea-9005

Energielabel voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, onderwijspanden, showrooms, en publieke gebouwen zoals een station. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimte? Op dat moment moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook informatie over Boete zonder energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes van meer dan 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal zuinig) en kan oplopen tot F / G (erg onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet je aan kunnen tonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Heb je geen geldig label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een bevoegde energiedeskundige in Wergea uitnodigen. Door middel van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een expert komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze specialist berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Leeuwarden).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De specialist checkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, oppervlakte en andere woningkenmerken zoals type glas, de beschikbare isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie wordt opgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor de centrale verwarming van het huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €110,00 en €420,00. De totale kostprijs wordt bepaald door de omvang van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wergea kan je doen door vele adviseurs naast elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (9005) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Wergea opvragen.

Plaats een reactie