Energielabel Stiens

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Stiens? Per 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Dit woninglabel indiceert hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt concrete verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Stiens verplicht. Op deze pagina tref je praktische informatie over het checken en aanvragen van het certificaat. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bekijk je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F of G (rood, hoog verbruik).
 • Tot voor kort kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Stiens die de hele woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief een rapport met adviespunten – kost tussen de €135,00 en €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Stiens

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle Nederlanders met een huis kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Indien het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuwe richtlijn dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-specialist zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het volgende overzicht bieden wij informatie over hoe je het voordelig energielabel in Stiens moet regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (9051) om een erkend deskundige in Stiens te vergelijken.

 2. Voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een energie-expert en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je de belangrijke gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Stiens komt met een eindoordeel en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het keurmerk met daarbij de specificaties en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €140,00 en €390,00. In het schema hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Stiens. Meteen aan de slag? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Minnertsga, Bitgummole, Bitgum, Wier en Berltsum. De uiteindelijke tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende factoren.

 1. Type en leeftijd woning (appartement, vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, villa).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Soort woningWoonruimte (m2)Tariefschatting
Appartement65 m2€ 164,00
Tussenwoning105 m2€ 225,00
Geschakeld huis155 m2€ 292,00
Villa195 m2€ 356,00
Gemiddelde kosten woninglabel Stiens.

Erkend deskundige in Stiens vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Stiens. De officiële website om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hierin staan alle namen en gegevens van officiële experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je gemakkelijk een label kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbeteren tot een huis met label A of B. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel verplicht.

Advies: Op de website Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Stiens

 • Een duurzame woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond klimaat in huis: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van veel subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Stiens kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2023Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1998 – 2004Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 2001Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1971 – 1982De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1970 – 1974Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1948 – 1969Isoleren van de gehele woning.
Label Gt/m 1925Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk de aangesloten adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Isolatie is altijd de basis van een milieuvriendelijke woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat de warmte in huis zomaar verdwijnt. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en krijg je een aangenaam binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de huidige isolatiewaarden. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. Hieronder tref je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr ketel.

IsolatieOnkostenBesparing gas (m3)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3800 – €50001075 m3€763
Vloerisolatie€1800 – €3600420 m3€298
Spouwmuurisolatie€1100 – €2400930 m3€660
HR++ glas€2000 – €2750505 m3€358,55
Tarieven en besparingen bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt jaarlijks heel wat gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen plaatsen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5300 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-stiens-9051

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sporthallen, winkelcentra, en openbare gebouwen zoals een station. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In die situaties moet het pand vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen van 250m2 of groter dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

 • Bij de notariële overdracht van kantoorpanden is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van 250m2 of groter moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel is. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zuinig) en kan oplopen tot F en G (niet duurzaam).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als jij een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Heb je geen geldig label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Stiens thuis laten komen. Op de website Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De inspecteur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Deze specialist komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Leeuwarden).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De deskundige inspecteert de bouwperiode, het soort huis, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor de centrale verwarming van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van je energielabel variëren tussen de €170,00 – €445,00. De uiteindelijke prijs heeft te maken met type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Stiens kun jij het beste doen door verscheidene energiedeskundigen te contacteren die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (9051) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief milieulabel. Wacht niet langer: energielabel huis Stiens opvragen.

Plaats een reactie