Energielabel Leons

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Leons? Sinds een aantal jaren heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het document geeft aan hoe energiezuinig een woning is en biedt praktische opties om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Leons verplicht. Op deze pagina bieden wij nuttige info over de aanvraag van een nieuw certificaat. Tevens kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (zeer zuinig) t/m F en G (slecht voor het milieu).
 • De laatste jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Leons die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €120,00 & €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Leons

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuwe richtlijn dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet dus een erkend deskundige energieadviseur thuis laten langskomen. Deze deskundige huur je als het ware in bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In onderstaand gedeelte vind je precies hoe je een voordelig energielabel in Leons regelt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (8833) om een erkend deskundige in Leons op te sporen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Neem contact op met adviseur en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Bereid je goed voor: zorg dat je de belangrijke gegevens van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs om de inspectie van de woning te doen. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Leons rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met een uitgebreide samenvatting en verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €145,00 & €440,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Leons. Direct een aanvraag doen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Húns, Winsum, Lollum, Arum en Kimswerd. De definitieve kosten worden berekend middels verschillende variabelen.

 1. De grootte van de woning (twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement, villa, tussenwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningGrootteKostprijs
Appartement65 m2€ 181,00
Tussenwoning100 m2€ 209,00
Geschakelde woning165 m2€ 282,00
Villa190 m2€ 369,00
Kostenoverzicht woninglabel Leons.

Alle energieadviseurs in Leons vergelijken

Binnenkort dit definitief energielabel aanvragen? Op dat moment ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Leons. De website om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. In het register tref je bevoegde specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning transformeren naar een “groen” label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier weet je zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met eigen energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energielabel recreatiewoning.

Noot: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Leons

 • Een milieuvriendelijke woning met een lage energierekening.
 • Een comfortabel binnenklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Leons kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2023Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2002 – 2005Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1988 – 1999Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1973 – 1980Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1966 – 1974Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1969Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1945Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinige woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat de warmte in jouw woning zomaar verdwijnt. Met isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je een gezond leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In het schema hierna check je de potentiële besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenGasbesparingBesparing p/jaar
Dakisolatie€3700 – €51001180 m3€779
Vloerisolatie€2000 – €4000320 m3€211
Spouwmuurisolatie€1200 – €2500915 m3€604
HR++ glas€1850 – €2600420 m3€277,2
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zorgen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning vergt jaarlijks heel wat gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op je dak

Als je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze energie kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4600 en verdien je terug in 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-leons-8833

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, showrooms, en openbare panden zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? In die situaties moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel geldigheid.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor productiehallen en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) en loopt op tot G (slecht voor het milieu).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, wanneer jij het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Leons laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De vakman komt langs en inspecteert de gehele woning. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Leeuwarden).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De adviseur analyseert het bouwjaar, woningtype, grootte van de woning en ook naar specifieke zaken als soort glas, mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het appartement en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Op basis hiervan wordt het labelletter geregistreerd.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van het energielabel komen uit tussen de €165,00 en €450,00. De definitieve prijs hangt af van de omvang van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Leons kun jij het beste doen door een aantal adviseurs te vergelijken die diensten leveren rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (8833) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Wacht niet langer: energielabel huis Leons opvragen.

Plaats een reactie