Energielabel Vlieland

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Vlieland? Sinds 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit label geeft aan hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont concrete opties om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Vlieland verplicht. Op dit informatieplatform lees je uitgebreide informatie over het aanvragen van een nieuw label. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (laag verbruik) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • Tot eind 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Vlieland die het huis inspecteert en het label bepaalt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – heeft een prijs van tussen de €120,00 & €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Vlieland

Het energielabel geeft een indicatie van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huizen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Vanaf 2021 is er een nieuwe manier die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een officiële energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-adviseur moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het volgende overzicht bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Vlieland moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (8899) om een erkend deskundige in Vlieland te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik op een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is belangrijk dat je alle essentiële informatie van de woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Vlieland maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het certificaat met een toelichting en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden bij de verkoop van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €185,00 & €400,00. In het onderstaand overzicht tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Vlieland. Meteen aan de slag? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Terschelling, Harlingen, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. De uiteindelijke prijzen wordt bepaald door velerlei zaken.

 1. Soort woning (hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningtypeOppervlaktePrijzen
Klein appartement75 m2€ 171,00
Rijtjeshuis110 m2€ 202,00
Geschakelde woning145 m2€ 271,00
Vrijstaand190 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Vlieland.

Bevoegde energieadviseurs in Vlieland vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Vlieland. De juiste plek om een adviseur te vinden is CentraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hierin kom je in contact met officiële experts (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een woninglabel kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door middel van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis optimaliseren naar een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zodoende zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. In de volgende stap leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Besparen op energie.

Tips: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Vlieland

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt meerdere subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Vlieland kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2000 – 2009Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1988 – 2000Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1971 – 1982HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1967 – 1976Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1950 – 1966Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1942Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een “groene” woning. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat warme lucht weer kan ontsnappen. Daardoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een prettig binnenklimaat. Waar je moet starten met isoleren ligt aan de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In ons overzicht hieronder tref je de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoogrendementsketel.

Type isolatieInvesteringBesparing gas (m3)Besparing
Dakisolatie€3900 – €5200875 m3€621
Vloerisolatie€1100 – €3800295 m3€209
Spouwmuurisolatie€1000 – €2450720 m3€511
HR++ glas€2000 – €2850405 m3€288
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatief voor CV-ketel

De verwarming in een huis kost veel energie (vooral veel gas). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen installeren

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze energie kan je schoon en duurzaam opwekken met zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4100 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-vlieland-8899

Voordelig energielabel voor bedrijfspandJe dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoren, zwembaden, winkels, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel voor woningen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (groen label) tot en met F of G (hoog energieverbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, in de situatie waarin je het huis verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een officieel label moet je een bekwame energiedeskundige in Vlieland thuis laten komen. Op www.Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Deze specialist bezoekt jou op locatie en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze expert kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Vlieland).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De deskundige bekijkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort gebouw, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, de beschikbare isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens berekent hij of zij hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van de woning en wat het aandeel van duurzame energie is. Vervolgens wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel variëren tussen de €170,00 & €385,00. De investering is afhankelijk van de grootte van de woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Vlieland is over het algemeen gunstiger door lokale energiedeskundigen onder elkaar te zetten die hun dienst aanbieden binnen de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (8899) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Goed om te weten: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Vlieland opvragen.

Plaats een reactie