Energielabel Bakkeveen

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bakkeveen? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit informatielabel toont hoe energiezuinig een woning is en biedt praktische opties om het energieverbruik terug te dringen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Bakkeveen verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij aanvullende info over hoe je het label aanvraagt. Bovendien is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (zeer zuinig) t/m F & G (heel onzuinig).
 • Tot voor kort kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Bakkeveen die de hele woning bekijkt en het label registreert.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €125,00 & €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bakkeveen

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze adviseur bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In onderstaand gedeelte lees je hoe jij het voordelig energielabel in Bakkeveen moet regelen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9243) om een erkend deskundige in Bakkeveen te traceren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Kies een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk gegevens van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Bakkeveen rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvangt men per email een PDF van het certificaat inclusief een duidelijke onderbouwing en opties om de woning zuiniger te maken. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten definitief energielabel vergelijken

De totale investeringen voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €200,00 & €450,00. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Bakkeveen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Check ook adviseurs in Wijnjewoude, Boelenslaan, Surhuisterveen, Houtigehage en Drachtstercompagnie. De tarieven worden berekend middels de volgende factoren.

 1. Categorie huis (tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, villa, appartement).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie huisGrootteGeschatte kosten
Appartement50 m2€ 180,00
Tussenwoning110 m2€ 208,00
Geschakelde woning165 m2€ 281,00
Villa190 m2€ 355,00
Prijzen woninglabel Bakkeveen.

Energieadviseurs in Bakkeveen vergelijken

Deze week het definitieve energielabel aanvragen? Dan moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Bakkeveen. De website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database tref je erkend deskundige inspecteurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je direct een woninginspectie kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omtoveren naareen groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Daardoor zorg je ervoor dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Zodra dit in orde is wordt het pas interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over Snelste energielabel.

Let op: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Bakkeveen

 • Een zuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een aangenaam wooncomfort: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van aantrekkelijke subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Bakkeveen kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2023Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1998 – 2009Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1986 – 2001Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1972 – 1981Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1967 – 1977Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1942Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en vraag het nog deze week aan

Woningisolatie

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een milieuvriendelijke woning. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte in huis naar buiten ontsnapt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en heb je ook een prettig binnenklimaat. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In onderstaand schema check je de mogelijke besparing in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Soort isolatieInvesteringBesparing gas (m3)Besparing in €
Dakisolatie€3600 – €53001140 m3€752
Vloerisolatie€1600 – €3700290 m3€191
Spouwmuurisolatie€1250 – €2150830 m3€548
HR++ glas€1700 – €2850330 m3€217,8
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Kies voor zonnepanelen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €5400 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-bakkeveen-9243

Energielabel voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, zwembaden, warenhuizen, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een gemeentehuis. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? In die situaties moet het pand per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Tevens moeten bedrijven die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel check.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een zakelijke ruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare panden met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat doet een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel van je huis is. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zuinig) en loopt op tot de slechtste label F/G (hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis verhuurt of verkoopt moet je inzicht bieden in welk energielabel het huis toegekend is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een erkend label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Bakkeveen uitnodigen. Door gebruik te maken van QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een expert komt langs en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze specialist maakt de berekening, bepaalt het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Opsterland).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De vakman kijkt naar de leeftijd van de woning, het soort huis, oppervlakte en andere woningkenmerken zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de manieren van isoleren, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens berekent de deskundige hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van jouw huis en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt het labelletter geregistreerd.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van een energielabel liggen tussen de €100,00 & €375,00. De investering hangt af van de omvang van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bakkeveen kan je goedkoper doen door een aantal adviesbedrijven te vergelijken die opereren binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Selecteer je type woning en voer de postcode (9243) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Bakkeveen opvragen.

Plaats een reactie