Energielabel Wijnjewoude

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wijnjewoude? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit label laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en biedt concrete verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Wijnjewoude verplicht. Op deze website bieden wij alle benodigde informatie over het aanvragen van een nieuw label. Daarnaast kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F & G (vervuilend).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Wijnjewoude die jouw woning opneemt en het label bepaalt.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €135,00 & €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wijnjewoude

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van een woning. Alle woningeigenaar kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet dus een deskundige energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Wijnjewoude moet regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9241) om een erkend deskundige in Wijnjewoude te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik door naar een van de aangesloten adviseurs en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke informatie van de woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Wijnjewoude rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg jij per mail een PDF van het keurmerk met daarbij de specificaties en adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De actuele kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel variëren tussen de €115,00 – €430,00. In de tabel hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Wijnjewoude. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Boelenslaan, Surhuisterveen, Houtigehage, Drachtstercompagnie en Rottevalle. De offerte kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende factoren.

 1. Type en leeftijd huis (tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement, hoekwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisM2 woonruimteOnkosten
Studio/Appartement80 m2€ 162,00
Rijtjeswoning110 m2€ 225,00
Hoekwoning150 m2€ 279,00
Villa190 m2€ 372,00
Kostenoverzicht woninglabel Wijnjewoude.

De beste energieadviseurs in Wijnjewoude vergelijken

Deze week het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Wijnjewoude. Het adres om deze vakmannen te treffen is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier doorzoek je bekwame deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een afspraak kunt maken voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning optimaliseren naar een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Hierdoor zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de fase daaropvolgend wordt het pas interessant om te kijken naar de opties voor energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Goedkoopste energielabel.

Tip: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Wijnjewoude

 • Een zuinige woning met een lage energierekening.
 • Een prettig wooncomfort: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • De overheid verstrekt forse subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Wijnjewoude kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2022Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1998 – 2008Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1987 – 1999Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1972 – 1980Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1969 – 1978Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1944Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk experts en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een milieuvriendelijke woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Op die manier worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van meer woonplezier. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren hangt af van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin het huis is gebouwd geeft een aardige indicatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder bekijk je de mogelijke besparingen voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3900 – €50001135 m3€738
Vloerisolatie€1700 – €4000285 m3€185
Spouwmuurisolatie€1100 – €2100825 m3€536
HR++ glas€1900 – €2900325 m3€211,25
Onkosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimale leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning vergt jaarlijks heel wat gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Kies voor zonnepanelen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-wijnjewoude-9241

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sportfaciliteiten, warenhuizen, en publieke panden zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In dat kader moet het gebouw begin 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Ook moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel berekenen.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen is een energielabel noodzakelijk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van meer dan 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) en kan oplopen tot F / G (rood, hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Kan je geen geldig label aantonen, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Wijnjewoude thuis laten komen. Door gebruik te maken van QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. De expert komt bij je thuis en bekijk de gehele woning. Hij of zij kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Opsterland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een inspecteur bekijkt de leeftijd van de woning, het type huis, woonoppervlakte en andere aspecten als wat voor glas er in de ramen zit, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie kan worden berekend hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel variëren tussen de €125,00 – €385,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. de omvang van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wijnjewoude kan je doen door veel energiebedrijven naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op het platform energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul jouw postcode (9241) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Goed om te weten: betreft het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Wijnjewoude opvragen.

Plaats een reactie