Energielabel Ameland

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ameland? Vanaf 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit certificaat laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en toont concrete verbeterpunten om het energieverbruik te verlagen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Ameland verplicht. Op deze pagina communiceren wij alle benodigde info over hoe je het certificaat aanvraagt. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en lees je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Ameland die de hele woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €190,00 – €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ameland

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet daarom een bekwame energieadviseur laten langskomen. Deze expert komt bij je thuis bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Ameland aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (9164) om een erkend deskundige in Ameland op te sporen.

 2. Voorbereiding

  Klik op een van de aangesloten adviseurs en maak een afspraak. Zorg dat je alle actuele informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Ameland maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie ontvangt men per email een PDF van het certificaat met een toelichting en concrete energiebesparende maatregelen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

Kosten definitief energielabel vergelijken

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €155,00 & €375,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Ameland. Direct een offerte? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Vlieland en Terschelling. De definitieve kosten hangen af van verscheidene onderdelen.

 1. Soort woning (twee-onder-een kap, appartement, vrijstaand, villa, tussenwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeGrootteOnkosten
Appartementje65 m2€ 162,00
Rijtjeshuis115 m2€ 205,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 277,00
Villa185 m2€ 356,00
Kostenoverzicht woninglabel Ameland.

De beste energieadviseurs in Ameland vergelijken

Snel en simpel dit definitief energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Ameland. Het adres om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database doorzoek je gecertificeerde experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een certificaat kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omtoveren naareen label A/B/C woning. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject ga je aan de slag met het zelf energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over Voorlopig energielabel.

Tip: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Ameland

 • Een energiezuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een gezond binnenklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er bestaan gunstige subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Ameland kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2011 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2002 – 2007Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1988 – 2004Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1976 – 1984Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1968 – 1977Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1951 – 1965Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1933Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle specialisten en regel het nog deze week

Woningisolatie

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinig huis. Met grondige isolatie verhinder je dat de warmte in de woning zomaar verdwijnt. Daardoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een aangenaam klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar isolatie zinvol is. In de tabel hieronder tref je de gemiddelde besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

IsolatieOnkostenGasbesparing (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3400 – €5300895 m3€573
Vloerisolatie€1400 – €3700315 m3€202
Spouwmuurisolatie€1200 – €2000740 m3€474
HR++ glas€1500 – €2800425 m3€272
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming is voor veel mensen een kostenpost. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de lijst hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Investeer in zonnepanelen

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €5200 en heb je terugverdiend binnen 8,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-ameland-9164

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De regel geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, retailpanden, en openbare gebouwen zoals verzorgingshuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Energielabel D.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfspanden is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere publieke ruimtes van meer dan 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) en loopt op tot de slechtste label F/G (ontzettend onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis zal gaan verhuren of verkopen moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Ameland bij je thuis laten komen. Via het platform Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een deskundige zal thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. Deze persoon berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt digitaal alle dossiers en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Ameland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De specialist inspecteert het bouwjaar van het gebouw, het soort woning, oppervlakte en andere eigenschappen als type glas, de isolatiewerkzaamheden, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze details berekent hij of zij wat de totale energiebehoefte is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van een gebouw en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Vervolgens wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De tarieven van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 – €370,00. De totale kostprijs is afhankelijk van type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ameland kan je doen door velerlei energiedeskundigen te vergelijken die werken in de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor check je www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (9164) en het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Ameland opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie