Energielabel Hollum

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hollum? Sinds 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het keurmerk indiceert hoe energiezuinig jouw woning is en biedt concrete verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Hollum verplicht. Op deze pagina ontdek je actuele info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Bovendien kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (groen label) t/m F of G (zeer hoog verbruik).
 • Tot eind 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Hollum die bij je thuis komt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tussen de €100,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hollum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een deskundige energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-vakman komt bij je thuis en neemt de woning op. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht vind je precies hoe je het voordelig energielabel in Hollum regelt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (9161) om een erkend deskundige in Hollum te zoeken.

 2. Voorbereiding

  Kies een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk gegevens van de woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Hollum beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met een uitgebreide samenvatting en verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €190,00 en €450,00. In het schema hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Hollum. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Bornwird, Raard, Foudgum, Brantgum en Waaxens. De offerte tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende zaken.

 1. Hoe groot het huis is (appartement, villa, hoekwoning, vrijstaand, tussenwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningOppervlaktePrijzen
Appartementje75 m2€ 176,00
Rijtjeshuis110 m2€ 204,00
2-onder-1-kap145 m2€ 272,00
Losse woning175 m2€ 375,00
Actuele kosten woninglabel Hollum.

Energieadviseurs in Hollum vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Hollum. Het adres om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register vergelijk je deskundige inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omturnen tot een label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Snel energielabel aanvragen.

Advies: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Hollum

 • Een “groene” woning en besparen op de energierekening.
 • Een prettig wooncomfort: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Hollum kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2011 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2000 – 2007Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1988 – 2004Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1971 – 1984Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1966 – 1974Isolatie van vloer, dak en muren + zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1943Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk de aangesloten adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Op die manier zullen de stookkosten verminderen en realiseer je een prettige leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren hangt af van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat de warmtelekken van uw woning zien. Hieronder vind je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr ketel.

Soort isolatieTarievenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3400 – €52001000 m3€710
Vloerisolatie€1100 – €3200350 m3€249
Spouwmuurisolatie€1350 – €2400975 m3€692
HR++ glas€1800 – €2500405 m3€287,55
De totale kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het aan te raden dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een gezond binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming vraagt veel energie (en geld). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder vind je een aantal systemen.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Investeer in zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €5200 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-hollum-9161

Energielabels voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze verordening is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sportgebouwen, cafés, en publieke gebouwen zoals verpleeghuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In die situaties moet het gebouw begin 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel opvragen.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe groener het label. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (laag verbruik) tot en met F en G (hoog energieverbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw wilt verkopen of verhuren dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een deskundige energiedeskundige in Hollum laten langskomen. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De expert komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert deze ook in de database EP-online in. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Ameland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een deskundige kijkt naar het bouwjaar van het huis, het type huis, oppervlakte en overige onderdelen als soort glas, de isolatiewerkzaamheden, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Middels deze documentatie wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van een gebouw en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel komen uit tussen de €120,00 – €375,00. De verwachte prijs heeft te maken met het woonoppervlakte, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hollum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door diverse energieadviseur te benaderen die opereren in en rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar energielabel.nl van de overheid. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (9161) en het huisnummer in de betreffende velden in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen formeel label en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Hollum opvragen.

Plaats een reactie