Energielabel Buren

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Buren? Vanaf 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit informatielabel vertelt hoe zuinig jouw woning is en biedt gerichte mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Buren verplicht. Op deze pagina lees je praktische info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en vind je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (maximaal zuinig) t/m F of G (hoog verbruik).
 • De laatste jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Buren die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – incl. verbetermogelijkheden – kost je ongeveer tussen de €180,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Buren

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningeigenaar kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Als je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds 2021 is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet verplicht een deskundige energieadviseur laten komen. Deze energie-specialist komt bij je thuis en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In onderstaand gedeelte leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Buren moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle bekwame energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9164) om een erkend deskundige in Buren te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Zorg dat je alle essentiële details van jouw huis paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en neemt de woning op. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Buren maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel inclusief alle kenmerken en adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vergelijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De kosten van een definitief energielabel komen uit tussen de €115,00 – €430,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Buren. Meteen aan de slag? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Nes, Ballum, Hollum, Bornwird en Raard. De totale kosten komen tot stand door verschillende aspecten.

 1. Het woningtype (appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningOppervlakteGeschatte kosten
Appartementje55 m2€ 179,00
Rijtjeswoning130 m2€ 220,00
2-onder-1-kap155 m2€ 279,00
Villa185 m2€ 367,00
Geschatte kosten woninglabel Buren.

De beste energieadviseurs in Buren vergelijken

Binnenkort zo’n definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Buren. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met officiële adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een woninginspectie kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbouwen naar een huis met label A of B. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel aanpassen.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Buren

 • Een duurzame woning met een lage energierekening.
 • Verbetert het comfort in huis: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een woning met label A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Er bestaan allerlei subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Buren kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2022Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1998 – 2005Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1984 – 2003Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1971 – 1982Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1966 – 1975Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1969Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1932Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinige woning. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat gewonnen warmte naar buiten ontsnapt. Hiermee ben je minder kwijt aan stookkosten en profiteer je van een prettig woonklimaat. Waar je moet beginnen heeft te maken met de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder tref je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzePrijsBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€3100 – €60001015 m3€751
Vloerisolatie€2000 – €3800365 m3€270
Spouwmuurisolatie€1300 – €2400705 m3€522
HR++ glas€1600 – €2800420 m3€310,8
Investering en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zeker stellen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Voordelen zonnepanelen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten installeren. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5500 en verdien je terug in gemiddeld 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-buren-9164

Voordelig energielabel voor bedrijfspandHet is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, universiteitsgebouwen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals een station. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimte? In die situaties moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten winkels en bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over B energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor schuren en garages is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere publieke ruimtes van 250m2 of groter moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe groener het label. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) tot en met de slechtste label F/G (heel onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Buren thuis laten langskomen voor een onderzoek. Via qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De expert komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. De deskundige beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Ameland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een adviseur inspecteert de leeftijd van de woning, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als ramen en kozijnen, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Aan de hand van deze inspectie wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en welk percentage zelf opgewekt wordt. Uiteindelijk krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van een energielabel variëren tussen de €105,00 – €370,00. De totale kostprijs heeft te maken met het soort woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Buren is over het algemeen gunstiger door enkele energiebedrijven te contacteren die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9164) en huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Buren opvragen.

Plaats een reactie