Energielabel Ballum

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Ballum? Sinds een aantal jaren beschikt elke woning over een energielabel. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en geeft nuttige suggesties om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Ballum verplicht. Op dit informatieplatform tref je actuele informatie over het regelen en aanvragen van een certificaat. Ook bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (groen label) t/m F/G (heel onzuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Ballum die jouw huis komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost gemiddeld tussen de €110,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ballum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Als je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet dus een deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze adviseur huur je als het ware in en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Hierna lees je hoe je zo’n voordelig energielabel in Ballum regelt.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je verschillende gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op adresgegevens (9162) om een erkend deskundige in Ballum te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Klik door naar een energie-expert en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk informatie van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Ballum rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het document inclusief alle kenmerken en adviespunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en kan je overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €110,00 – €395,00. In het schema hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Ballum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Hollum, Bornwird, Raard, Foudgum en Brantgum. De definitieve prijzen worden berekend middels een aantal aspecten.

 1. Het woningtype (twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning, tussenwoning, villa).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie huisM2 woonoppervlakteTarieven
Appartement50 m2€ 173,00
Tussenwoning120 m2€ 220,00
2-onder-1-kap165 m2€ 283,00
Vrijstaand200 m2€ 370,00
Actuele kosten woninglabel Ballum.

Bekwame energieadviseurs in Ballum vergelijken

Ook direct dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Ballum. De officiële website om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Voor jouw gemak vind jij in onze vergelijker verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een milieulabel kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis renoveren naar een woning met label B. In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor realiseer je een setting waarbij het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas als het huis goed geïsoleerd is wordt het pas interessant om te kijken naar eigen energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Erkend deskundige.

Tip: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Ballum

 • Een duurzame woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Extra comfort in huis: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De overheid verstrekt forse subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Ballum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2011 – 2023Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2001 – 2008Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1986 – 2003Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1973 – 1981Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1968 – 1978Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1969Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1933Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een zuinig en comfortabel huis. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren vermijd je dat warme lucht zomaar verdwijnt. Daardoor dalen de stookkosten in de winter en realiseer je een gezond leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van de woning geeft een aardige indicatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat de warmtelekken van uw woning zien. In ons overzicht hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een hr ketel.

IsolatieTarievenGasbesparingBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €53001005 m3€724
Vloerisolatie€1500 – €3100355 m3€256
Spouwmuurisolatie€1050 – €2500980 m3€706
HR++ glas€1500 – €2950410 m3€295,2
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

De verwarming in een huis kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op je dak

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4100 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-ballum-9162

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, zwembaden, hotels, en openbare panden zoals bibliotheken. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorfunctie? Op dat moment moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Tevens moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energielabel voor huizen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare panden met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te hoger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (duurzaam) en gaat door tot de rode labels F en G (hoog energieverbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Ballum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De deskundige komt langs en zal het huis volledig inspecteren. De deskundige berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt het document als PDF en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Ameland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De specialist bekijkt het bouwjaar, het type gebouw, m2 woonruimte en andere eigenschappen als type glas, de beschikbare isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Aan de hand van deze inspectie wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van een gebouw en wat het aandeel van duurzame energie is. Vervolgens krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De tarieven van een energielabel liggen tussen de €170,00 en €360,00. De verwachte prijs wordt bepaald door het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ballum kan je doen door vele energieadviseur te gaan vergelijken die actief zijn binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (9162) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief huislabel. Wacht niet langer: energielabel huis Ballum opvragen.

Plaats een reactie