Energielabel Frieschepalen

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Frieschepalen? Per 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit document indiceert hoe zuinig jouw woning is en geeft gerichte mogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Frieschepalen verplicht. Op deze pagina ontdek je aanvullende info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (zuinig) t/m F & G (vervuilend).
 • De afgelopen jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Frieschepalen die jouw huis helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €180,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Frieschepalen

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 is er een nieuwe rekenmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Daarom moet je een gecertificeerde energieadviseur laten komen. Deze energie-adviseur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het stappenplan hieronder bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Frieschepalen regelt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl tref je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op postcode (9249) om een erkend deskundige in Frieschepalen te traceren.

 2. Voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een energie-specialist en maak een afspraak. Het is handig als je alle essentiële gegevens van de woning hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Frieschepalen komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Nadat de calculatie is afgerond sturen ze een PDF op van het certificaat met een toelichting en verbeterpunten van de woning. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel schommelen tussen de €170,00 & €365,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Frieschepalen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Siegerswoude, Ureterp, Olterterp, Nij Beets en Beetsterzwaag. De kosten worden berekend middels de volgende onderdelen.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning, villa, appartement).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningAantal m2Tariefschatting
Appartementje75 m2€ 182,00
Tussenwoning115 m2€ 205,00
2-onder-1-kap160 m2€ 290,00
Losse woning175 m2€ 369,00
Geschatte kosten woninglabel Frieschepalen.

Deskundige energieadviseurs in Frieschepalen vergelijken

Deze week dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Frieschepalen. Het adres om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier vergelijk je erkend deskundige experts (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je vrij eenvoudig een afspraak kunt maken voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis renoveren naar een label A/B/C huis. Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna ga je aan de slag met het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel voor woningen.

Belangrijk: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Frieschepalen

 • Een zuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een woning met label B of A draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er bestaan royale subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Frieschepalen kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2014 – 2023Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1998 – 2007Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1984 – 2004Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1975 – 1983Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1969 – 1977Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1926Vloer, dak en muren isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een warme en zuinige woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en heb je een aangenaam binnenklimaat. Waar je als eerste moet beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien of en waar een woning warmte verliest. Hieronder check je de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

IsolatieInvesteringBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3800 – €50001170 m3€842
Vloerisolatie€1500 – €3800320 m3€230
Spouwmuurisolatie€1500 – €2150860 m3€619
HR++ glas€1850 – €2950360 m3€259,2
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zeker stellen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal klimaat in huis, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Investeer in zonnepanelen

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4900 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-frieschepalen-9249

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, zwembaden, winkelcentra, en openbare gebouwen zoals gemeentehuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? Dan moeten deze panden per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel E.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorgebouw moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor schuren en garages gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke panden vanaf 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal zuinig) en gaat verder tot F / G (rood, hoog verbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, wanneer jij het huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien wat het label is van jouw huis is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een officiële energiedeskundige in Frieschepalen laten langskomen. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een adviseur komt langs en berekent de energieprestatie van de woning. Hij of zij berekent het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Opsterland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De deskundige onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort huis, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze complete analyse wordt gecalculeerd hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De prijzen van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €145,00 & €410,00. De prijsindicatie ligt aan het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Frieschepalen kan jij doorgaans het meest voordelig doen door lokale adviseurs te gaan vergelijken die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit te bekijken kan je een kijkje nemen op de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (9249) en het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief milieulabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Frieschepalen opvragen.

Plaats een reactie