Energielabel Smallingerland

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Smallingerland? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit document indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont belangrijke verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Smallingerland verplicht. Op deze pagina bieden wij uitgebreide informatie over het checken en aanvragen van het keurmerk. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • Vroeger was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Smallingerland die bij je thuis komt en het label bepaalt.
 • Het informatielabel – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €180,00 – €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Smallingerland

Het energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van een woning. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuw systeem waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet daarom een bekwame energieadviseur uitnodigen. Deze energie-specialist komt langs en neemt de woning op. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het gedeelte hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Smallingerland kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (9214) om een erkend deskundige in Smallingerland te traceren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Neem contact op met specialist en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je de belangrijke informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Met name bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en doorloopt een lange lijst met punten. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Smallingerland komt met een eindoordeel en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met alle resultaten en suggesties om de woning te verduurzamen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je te overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten definitief energielabel vergelijken

De tarieven van een definitief energielabel liggen tussen de €100,00 en €435,00. In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Smallingerland. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden. De geschatte kosten worden berekend middels verscheidene zaken.

 1. Type en leeftijd huis (villa, twee-onder-een kap, hoekwoning, tussenwoning, appartement).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonruimteKosten
Appartement50 m2€ 173,00
Tussenwoning115 m2€ 216,00
Geschakelde woning155 m2€ 274,00
Losse woning180 m2€ 352,00
Geschatte kosten woninglabel Smallingerland.

Toonaangevende energieadviseurs in Smallingerland vergelijken

Vandaag nog zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment contacteer je een erkend deskundige energielabel Smallingerland. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met bekwame specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je direct een woninglabel kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw optimaliseren naar een label A/B/C woning. Start altijd met de juiste isolatie. Hierdoor realiseer je een setting waarbij het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas daarna ga je juist verder in op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Boete zonder energielabel.

Tips: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Smallingerland

 • Een duurzame woning en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt diverse subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Smallingerland kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2000 – 2009Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1983 – 2000Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1971 – 1980Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1966 – 1975Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1930Nieuwe ketel en isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk experts en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een “groene” woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte zomaar verdwijnt. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een prettig woonklimaat. Waar je moet beginnen hangt af van de huidige staat van de woning. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder vind je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Manier van isolerenOnkostenGasbesparing p/jaarKostenbesparing
Dakisolatie€3200 – €5700905 m3€597
Vloerisolatie€1900 – €3100325 m3€215
Spouwmuurisolatie€1450 – €2350750 m3€495
HR++ glas€1700 – €3000435 m3€287
Kosten en baten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat je huis een goede isolatie heeft, is het noodzakelijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een gezonde leefomgeving waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen op je dak

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost om en nabij de €4800 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-smallingerland-9214

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. De noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, zwembaden, hotels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verpleeghuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten ondernemingen die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energielabel F.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van kantoorpanden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote openbare gebouwen van 250m2 of groter hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal zuinig) en loopt op tot F / G (heel onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Doe je dit niet, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Hiervoor moet je een bekwame energiedeskundige in Smallingerland bij je thuis laten komen. Door gebruik te maken van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een vakman moet fysiek bij je thuis komen en bekijk de gehele woning. Hij of zij kiest het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Smallingerland).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De expert houdt rekening met het bouwjaar van het gebouw, het type gebouw, m2 woonruimte en overige onderdelen als type glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie berekent hij of zij hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van het energielabel variëren tussen de €200,00 & €385,00. De prijsindicatie heeft te maken met de grootte van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Smallingerland kun jij het beste doen door meerdere leveranciers te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar Energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul jouw postcode (9214) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Smallingerland opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie