Energielabel De Wilgen

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in De Wilgen? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit keurmerk geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt belangrijke mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in De Wilgen verplicht. Op deze pagina communiceren wij alle benodigde informatie over de aanvraag van een nieuw certificaat. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F & G (vervuilend).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in De Wilgen die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €140,00 & €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in De Wilgen

Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningbezitters hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, moet je het definitieve energielabel regelen. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet daarom een deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze expert huur je als het ware in en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hierna leggen wij stap voor stap uit hoe jij het voordelig energielabel in De Wilgen kunt regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9213) om een erkend deskundige in De Wilgen te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Maak een keuze voor een energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in De Wilgen bepaalt het uiteindelijke label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label inclusief een duidelijke onderbouwing en verbetermogelijkheden. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €155,00 – €420,00. In het overzicht hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige De Wilgen. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Boornbergum, Kortehemmen, Drachten-Azeven, Drachten en Wânswert. De totale prijzen komen tot stand door een aantal onderdelen.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, villa, tussenwoning, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Soort woningM2 woonoppervlaktePrijsindicatie
Appartement50 m2€ 184,00
Tussenwoning110 m2€ 225,00
2-onder-1-kap145 m2€ 293,00
Losse woning200 m2€ 362,00
Kostenoverzicht woninglabel De Wilgen.

Bevoegde energieadviseurs in De Wilgen vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel De Wilgen. Het portaal om een adviseur te vinden is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Daar doorzoek je erkend deskundige experts (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis renoveren naar een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee is het zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is wordt het pas interessant om te kijken naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Besparen op energie.

Belangrijk: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning De Wilgen

 • Een duurzame woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt forse subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in De Wilgen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2011 – 2022Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1997 – 2007Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1985 – 2003Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1980Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1970 – 1977Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1947 – 1967Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1925Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren vermijd je dat de warmte in jouw woning de woning ontglipt. Daardoor gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een optimaal leefklimaat. Waar je het beste kunt beginnen wordt bepaald door de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin het huis is gebouwd kan deels bepalen wat deze staat is. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bieden wij de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

IsolatieKostenBesparing (gas)Energiebesparing
Dakisolatie€3600 – €53001080 m3€702
Vloerisolatie€1300 – €3900430 m3€280
Spouwmuurisolatie€1400 – €2300770 m3€501
HR++ glas€1850 – €2750485 m3€315,25
De totale kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Hieronder staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen op het dak

Nadat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €5000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-de-wilgen-9213

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sportfaciliteiten, pensions, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? In dit scenario moet het pand per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten winkels en bedrijven die actief zijn in openbare gebouwen vanaf 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website vind je ook alles over Energieprestatiecertificaat.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand is een energielabel verplicht.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten met ingang van 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (zuinig) tot en met F of G (heel onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt dan moet je aantonen wat het label is van jouw huis is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in De Wilgen laten langskomen. Door middel van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De deskundige moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Smallingerland).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De specialist bekijkt de bouwperiode, woningtype, grootte van de woning en ook naar specifieke zaken als HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van je energielabel komen uit tussen de €185,00 – €425,00. De totale kostprijs ligt aan de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier De Wilgen doe je door velerlei energiebedrijven te contacteren die werkzaam zijn rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor bezoek je www.energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (9213) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis De Wilgen opvragen.

Plaats een reactie