Energielabel Drachten-Azeven

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Drachten-Azeven? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Het label vertelt hoe energiezuinig jouw huis is en geeft gerichte verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Drachten-Azeven verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij uitgebreide informatie over de aanvraag van een nieuw certificaat. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F en G (erg onzuinig).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Drachten-Azeven die bij je thuis komt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €175,00 en €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Drachten-Azeven

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. In de situatie waarbij jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet tegenwoordig een officiële energieadviseur laten komen. Deze adviseur zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Drachten-Azeven regelt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op adresgegevens (9207) om een erkend deskundige in Drachten-Azeven op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Contacteer een energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele gegevens van jouw huis paraat hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Drachten-Azeven berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het label met daarbij de specificaties en verbetermogelijkheden. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en kan je overhandigen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €130,00 & €425,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Drachten-Azeven. Direct een offerte? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Drachten, Wânswert, Jislum, Lichtaard en Reitsum. De definitieve tarieven kunnen berekend worden d.m.v. verschillende aspecten.

 1. Categorie huis (hoekwoning, twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, villa).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningAantal m2Prijsindicatie
Appartementje75 m2€ 185,00
Rijtjeswoning110 m2€ 211,00
Geschakelde woning165 m2€ 288,00
Losse woning175 m2€ 365,00
Prijzen woninglabel Drachten-Azeven.

Gecertificeerde energieadviseurs in Drachten-Azeven vergelijken

Zo snel mogelijk je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Drachten-Azeven. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. In het register vergelijk je bevoegde experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verbeteren tot een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier realiseer je een setting waarbij de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over G energielabel.

Belangrijk: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Drachten-Azeven

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig wooncomfort: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een label B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt verscheidene subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Drachten-Azeven kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2022Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B2002 – 2005Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1986 – 2003Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1972 – 1984De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1968 – 1978Isoleren en plaatsen van dubbel glas + zonnepanelen.
Label F1947 – 1969Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1929HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk aanbieders en regel het binnen 1 week

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig en comfortabel huis. Met grondige isolatie verhinder je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en krijg je een prettige leefomgeving. Waar je moet starten is afhankelijk van de huidige isolatietoepassingen in huis. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bieden wij de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr ketel.

Type isolatieKostenGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€4000 – €57001065 m3€777
Vloerisolatie€1500 – €3900415 m3€303
Spouwmuurisolatie€1400 – €2100755 m3€551
HR++ glas€1600 – €2600470 m3€343,1
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Indien de isolatie in huis voldoende is, is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een optimale leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende roosters: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Woning gasloos verwarmen

De verwarming in een huis kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Investeer in zonnepanelen

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4200 en verdien je terug in gemiddeld 8,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-drachten-azeven-9207

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, onderwijsgebouwen, hotels, en publieke panden zoals verpleeghuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? In dat kader moet het pand vanaf 2023 beschikken over een energielabel C. Verder moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Verplichting energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorpand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor productiehallen en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare gebouwen van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe hoger de score op het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (erg zuinig) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (niet milieuvriendelijk).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Heb je geen geldig label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Drachten-Azeven thuis laten komen. Middels QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze deskundige zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hij of zij stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Opsterland).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman onderzoekt het bouwjaar, het soort huis, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). D.m.v. van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor de centrale verwarming van het object en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 en €390,00. De uiteindelijke prijs ligt aan het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Drachten-Azeven kan jij doorgaans het meest voordelig doen door vele energiedeskundigen te vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor surf je naar de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9207) en huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Drachten-Azeven opvragen.

Plaats een reactie