Energielabel Smalle Ee

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Smalle Ee? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit keurmerk indiceert hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft praktische mogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Smalle Ee verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl communiceren wij nuttige info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is noodzakelijk bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (niet duurzaam).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Smalle Ee die jouw woning helemaal doorneemt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €190,00 & €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Smalle Ee

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningbezitters namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een officiële energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-expert huur je als het ware in en inspecteert de gehele woning. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In onderstaand gedeelte lees je hoe jij het voordelig energielabel in Smalle Ee moet regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Neem als basis je postcode (9214) om een erkend deskundige in Smalle Ee op te vragen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Ga vervolgens verder naar een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. Het is handig als je alle essentiële details van jouw huis paraat hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Smalle Ee stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Je label opzoeken

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label inclusief een duidelijke onderbouwing en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel schommelen tussen de €195,00 en €435,00. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Smalle Ee. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in De Wilgen, Boornbergum, Kortehemmen, Drachten-Azeven en Drachten. De geschatte prijzen komen tot stand door een aantal factoren.

 1. Het soort woning (tussenwoning, twee-onder-een kap, appartement, villa, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Soort woningWoonoppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement80 m2€ 169,00
Rijtjeshuis110 m2€ 203,00
Hoekwoning140 m2€ 275,00
Villa190 m2€ 364,00
Prijzen woninglabel Smalle Ee.

Alle energieadviseurs in Smalle Ee vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Smalle Ee. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Op deze plek vind je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je simpel en snel een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verduurzamen tot een label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor kan je garanderen dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In de volgende stap leg je de nadruk op de opties voor energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energiemaatschappijen.

Tips: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Smalle Ee

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een aangenaam wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De regering biedt zeer aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Smalle Ee kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2022Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2000 – 2009Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1988 – 2002Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1971 – 1984De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1966 – 1977Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1947 – 1965Nieuwe ketel en isoleren.
Label Gt/m 1928Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen 1 week

Woningisolatie

Isolatie is van onschatbare waarde voor een zuinig en comfortabel huis. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte de woning ontglipt. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en heb je ook een prettig klimaat in huis. Waar je moet beginnen ligt aan wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. In de lijst hieronder doorzoek je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

IsolatieTarievenBesparing gas (m3)Besparing in €
Dakisolatie€3100 – €51001085 m3€716
Vloerisolatie€1200 – €3100235 m3€155
Spouwmuurisolatie€1500 – €2500775 m3€512
HR++ glas€1600 – €3000490 m3€323,4
Kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

In de situatie waarbij jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4100 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-smalle-ee-9214

Energielabel voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, zwembaden, winkelcentrums, en openbare panden zoals een bibliotheek. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorfunctie? Op dat moment moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Verder moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Boete zonder energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor schuren en garages is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes vanaf 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index start bij energielabel A of B (erg zuinig) en loopt op tot de slechtste label F/G (zeer onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bevoegde energiedeskundige in Smalle Ee vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Via het platform Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een vakman bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze expert kiest het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Smallingerland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De adviseur controleert de bouwperiode, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als soort glas, het soort isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de centrale verwarming van een gebouw en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De tarieven van het energielabel variëren tussen de €160,00 en €410,00. De totale kostprijs is afhankelijk van het type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Smalle Ee kan je doen door meerdere adviseurs onder elkaar te zetten die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor kan je een kijkje nemen op het platform energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (9214) en huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Smalle Ee opvragen.

Plaats een reactie