Energielabel Goëngahuizen

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Goëngahuizen? Sinds 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit informatielabel toont hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke maatregelen om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Goëngahuizen verplicht. Op deze website communiceren wij alle benodigde info over het aanvragen van jouw keurmerk. Verder bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (duurzaam) t/m F & G (niet duurzaam).
 • Voorheen kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Goëngahuizen die de woning komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €140,00 – €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Goëngahuizen

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds kort is er een nieuwe richtlijn waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het stappenplan hieronder bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Goëngahuizen kunt regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Neem als basis je postcode (8497) om een erkend deskundige in Goëngahuizen te vergelijken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Informeer bij een adviseur en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele gegevens van je woning paraat hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs om de inspectie van de woning te doen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Goëngahuizen maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het label met alle kenmerken en een rapport met adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel variëren tussen de €140,00 en €440,00. In de onderstaande tabel tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Goëngahuizen. Direct een aanvraag doen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Aldeboarn, Terherne, Akkrum, Slijkenburg en Nijeholtwolde. De uiteindelijke prijzen kunnen berekend worden d.m.v. velerlei aspecten.

 1. Soort woning (twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement, villa, hoekwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningGrootteTariefschatting
Studio/Appartement60 m2€ 163,00
Rijtjeswoning105 m2€ 215,00
Hoekwoning145 m2€ 295,00
Villa185 m2€ 369,00
Prijzen woninglabel Goëngahuizen.

De beste energieadviseurs in Goëngahuizen vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Goëngahuizen. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In het register kom je in contact met gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis vergroenen tot een groen label (A, B of C). Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de stappen daarna ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel vakantiehuis.

Tip: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Goëngahuizen

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een prettig klimaat in huis: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label B of A draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt profiteren van forse subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Goëngahuizen is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B1999 – 2007Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1986 – 2003Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1976 – 1982Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1966 – 1976HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Vloer, dak en muren isoleren.
Label Gt/m 1934Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk de experts en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Met grondige isolatie voorkom je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Hierdoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een aangename leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de huidige staat van de woning. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. Hieronder vind je de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Soort isolatieTarievenGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3900 – €5200885 m3€611
Vloerisolatie€1700 – €3400420 m3€290
Spouwmuurisolatie€1100 – €2500785 m3€542
HR++ glas€1850 – €2900365 m3€251,85
Kosten en baten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als je huis een goede isolatie heeft, is het noodzakelijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig klimaat in huis, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen plaatsen

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4400 en heb je terugverdiend binnen 8 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-goengahuizen-8497

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, onderwijspanden, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals een gemeentehuis. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimte? In die situaties moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten (overheids)organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel geldigheidsduur.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een zakelijke ruimte is een energielabel verplicht.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere openbare ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder je hoeft te stoken, des te hoger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (zuinig) tot en met G (hoog energieverbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Goëngahuizen vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een deskundige komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De adviseur beslist uiteindelijk wat het label moet worden het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Smallingerland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een inspecteur onderzoekt het bouwjaar van de woning, woningtype, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis daarvan kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor het leveren van warm water en de verwarming van het object en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €110,00 en €450,00. De uiteindelijke prijs hangt af van de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Goëngahuizen is het voordeligst te realiseren door lokale aanbieders onder elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in en rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken surf je naar www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (8497) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen geldig document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief milieulabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Goëngahuizen opvragen.

Plaats een reactie