Energielabel Akkrum

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Akkrum? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit certificaat toont hoe zuinig jouw woning is en toont gerichte maatregelen om het nog zuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Akkrum verplicht. Op deze pagina communiceren wij praktische informatie over het regelen en aanvragen van een certificaat. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en bieden wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een vereiste bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (heel onzuinig).
 • De afgelopen jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Akkrum die de kenmerken van de woning bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €145,00 & €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Akkrum

Het energielabel vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet verplicht een bevoegde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-expert bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hierna lees je hoe je zo’n voordelig energielabel in Akkrum moet aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (8491) om een erkend deskundige in Akkrum op te sporen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Contacteer een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. Het is belangrijk dat je alle actuele gegevens van de woning hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Akkrum beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie sturen ze een PDF op van het certificaat inclusief een duidelijke onderbouwing en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €200,00 – €350,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Akkrum. Meteen aan de slag? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Slijkenburg, Nijeholtwolde, Nijelamer, Oldelamer en Munnekeburen. De totale kosten wordt bepaald door een aantal variabelen.

 1. Categorie woning (tussenwoning, villa, appartement, vrijstaand, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
HuisAantal m2Tariefschatting
Studio/Appartement60 m2€ 179,00
Tussenwoning100 m2€ 204,00
2-onder-1-kap155 m2€ 284,00
Villa200 m2€ 357,00
Actuele kosten woninglabel Akkrum.

Alle energieadviseurs in Akkrum vergelijken

Zo snel mogelijk je definitief energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Akkrum. De juiste plek om betrouwbare specialisten in te huren is CentraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. In het register tref je bevoegde deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning optimaliseren naar een huis met label A of B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Hierdoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over E energielabel.

Let op: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Akkrum

 • Een “groene” woning en besparen op de energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • De overheid verstrekt allerlei subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Akkrum kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2013 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B2000 – 2004Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1984 – 2000Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1971 – 1985HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1969 – 1979Een moderne HR-ketel, zonnepanelen en isoleren.
Label F1949 – 1968Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1932Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen een paar dagen

Isolatie van je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de gerealiseerde warmte zomaar verdwijnt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en krijg je een gezond binnenklimaat. Waar je moet beginnen is afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. In de lijst hieronder bieden wij de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr ketel.

Manier van isolerenTarievenBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3000 – €5700870 m3€574
Vloerisolatie€1300 – €3800405 m3€267
Spouwmuurisolatie€1400 – €2000770 m3€508
HR++ glas€1700 – €2700350 m3€231
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

Woning gasloos verwarmen

De centrale verwarming is een kostbare aangelegenheid. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende opsomming kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op het dak

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4500 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-akkrum-8491

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, onderwijsinstellingen, hotels, en publieke panden zoals gemeentehuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? Dan moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website vind je ook alles over Besparen op energie.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een zakelijke ruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor schuren en garages geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke panden van 250m2 of groter moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe energiezuiniger, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (maximaal zuinig) en loopt op tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Akkrum thuis laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De inspecteur komt bij je thuis en bekijk de gehele woning. Deze persoon berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Heerenveen).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De specialist controleert het bouwjaar van het gebouw, het type gebouw, m2 woonoppervlakte en andere aspecten als HR ++ glas en kozijnen, de mate van isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). D.m.v. van deze gegevens wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Hierna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van het energielabel schommelen tussen de €150,00 & €420,00. De verwachte prijs is afhankelijk van de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Akkrum kun jij het beste doen door veel energieadviseur te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor bezoek je de website www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (8491) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. De website toont direct het huidige label. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Akkrum opvragen.

Plaats een reactie