Energielabel Lippenhuizen

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lippenhuizen? Sinds 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het informatielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en biedt concrete maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Lippenhuizen verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je aanvullende informatie over het checken en aanvragen van het label. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F of G (erg onzuinig).
 • Voorheen kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Lippenhuizen die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – kost je ongeveer tussen de €160,00 en €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lippenhuizen

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huiseigenaren verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuwe manier wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze vakman bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het gedeelte hieronder leggen wij uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Lippenhuizen moet regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8408) om een erkend deskundige in Lippenhuizen op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik op een deskundige en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele informatie van jouw huis paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Lippenhuizen komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het informatielabel incl. de geconstateerde punten en suggesties om de woning te verduurzamen. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen verkoop- of verhuur van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €145,00 en €350,00. In het schema hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Lippenhuizen. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Terwispel, Tijnje, Luxwoude, Langezwaag en Jonkerslân. De offerte tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. meerdere aspecten.

 1. Type woning (appartement, twee-onder-een kap, hoekwoning, villa, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie woningWoonruimte (m2)Onkosten
Studio/Appartement65 m2€ 172,00
Rijtjeshuis120 m2€ 214,00
Hoekwoning150 m2€ 278,00
Vrijstaand190 m2€ 356,00
Kostenoverzicht woninglabel Lippenhuizen.

Gecertificeerde energieadviseurs in Lippenhuizen vergelijken

Makkelijk en voordelig zo’n definitief energielabel aanvragen? In dat geval ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Lippenhuizen. Het portaal om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met erkend deskundige specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verduurzamen tot een label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Op het moment dat de isolatie goed is wordt het pas interessant om te kijken naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over D energielabel.

Advies: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Lippenhuizen

 • Een “groene” woning en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt gebruik maken van veel subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Lippenhuizen kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2013 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1998 – 2005Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1986 – 2003driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1976 – 1984Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1970 – 1976Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1947 – 1966Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1930Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een milieuvriendelijke woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in jouw woning zomaar verdwijnt. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een aangename leefomgeving. Waar je moet starten hangt af van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. Hieronder bekijk je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr ketel.

Soort isolatieInvesteringBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€3000 – €5200990 m3€634
Vloerisolatie€1100 – €3100320 m3€205
Spouwmuurisolatie€1350 – €2000770 m3€493
HR++ glas€1900 – €2950495 m3€316,8
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Alternatief voor CV-ketel

Een huis verwarmen kost in de meeste huizen veel gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Kies voor een duurzaam alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €5400 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-lippenhuizen-8408

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sporthallen, retailpanden, en publieke panden zoals gemeentehuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorgebouw? In dat kader moet het pand per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties die actief zijn in openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel voor bedrijfspand.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke panden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten per 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) en loopt op tot de slechtste label F/G (niet milieuvriendelijk).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een deskundige energiedeskundige in Lippenhuizen uitnodigen. Door gebruik te maken van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze inspecteur zal thuis langskomen en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze specialist stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Opsterland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een adviseur kijkt naar de leeftijd van de woning, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als ramen en kozijnen, de beschikbare isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen vaak tussen de €145,00 en €435,00. De totale kostprijs wordt bepaald door het type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lippenhuizen kan je doen door verschillende energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die werkzaam zijn binnen de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8408) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Wacht niet langer: energielabel huis Lippenhuizen opvragen.

Plaats een reactie