Energielabel Dantumadiel

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Dantumadiel? Met ingang van 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het informatielabel indiceert hoe zuinig jouw woning is en biedt gerichte opties om het nog zuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Dantumadiel verplicht. Op dit informatieplatform vind je nuttige info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Daarnaast kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (zuinig) t/m F en G (niet milieuvriendelijk).
 • De afgelopen jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Dantumadiel die de kenmerken van de woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €155,00 – €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Dantumadiel

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet nu een bevoegde energieadviseur uitnodigen. Deze adviseur zal thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het volgende overzicht check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Dantumadiel moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9271) om een erkend deskundige in Dantumadiel te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Maak een keuze voor een specialist en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je zoveel mogelijk details van de woning paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Dantumadiel maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van het certificaat inclusief een duidelijke onderbouwing en verbetermogelijkheden. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel komen uit tussen de €135,00 – €370,00. In de tabel die je hieronder ziet bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Dantumadiel. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Opsterland, Smallingerland, Schiermonnikoog, Ameland en Noardeast-Fryslân. De totale kosten wordt bepaald door verschillende factoren.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een kap, villa, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningGrootteOnkosten
Studio/Appartement60 m2€ 184,00
Rijtjeswoning100 m2€ 204,00
Geschakelde woning160 m2€ 291,00
Losse woning195 m2€ 370,00
Kostenoverzicht woninglabel Dantumadiel.

Energieadviseurs in Dantumadiel vergelijken

Makkelijk en voordelig het definitieve energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Dantumadiel. Het portaal om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hier vergelijk je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omturnen tot een groen label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende zorg je ervoor dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas daarna wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energie-Index.

Advies: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Het belang van een zuinig energielabel woning Dantumadiel

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een prettig leefklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Het woninglabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van gunstige subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Dantumadiel kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B2000 – 2004Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1987 – 2004Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1976 – 1983De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1965 – 1976Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1949 – 1969Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1932Isoleren van de gehele woning.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Met isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een aangenaam leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de huidige staat van de woning. Het jaar waarin de woning is neergezet is vaak een goede indicator hiervoor. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema krijg je inzicht in de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3200 – €6000915 m3€622
Vloerisolatie€1700 – €3600335 m3€228
Spouwmuurisolatie€1300 – €2000760 m3€517
HR++ glas€2000 – €2800445 m3€303
Kosten en baten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig wooncomfort waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende opsomming kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen koop je vanaf €4100 en verdien je terug in 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-dantumadiel-9271

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, horeca, en openbare panden zoals verzorgingshuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? Dan moet het gebouw met ingang van 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten organisaties in publieke gebouwen van 250m2 of groter dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de ontvangsthal. Bekijk ook informatie over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke panden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (zeer zuinig) en loopt op tot label G (hoog verbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Heb je geen geldig label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Dantumadiel uitnodigen. Door gebruik te maken van QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze inspecteur zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hij of zij komt met een eindoordeel en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Dantumadiel).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een expert inspecteert het bouwjaar, het soort woning, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals HR ++ glas en kozijnen, het soort isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De prijzen van het energielabel schommelen tussen de €200,00 – €435,00. De verwachte prijs hangt af van de grootte van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Dantumadiel doe je door velerlei energiebedrijven naast elkaar te zetten die opereren in en rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit te bekijken kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul jouw postcode (9271) plus het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Dantumadiel opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie