Energielabel Damwâld

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Damwâld? Sinds een aantal jaren moet elke woning een energielabel hebben. Dit keurmerk indiceert hoe zuinig jouw woning is en geeft belangrijke suggesties om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Damwâld verplicht. Op Energielabelprijzen.nl communiceren wij actuele informatie over het checken en aanvragen van het certificaat. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is noodzakelijk bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) t/m F of G (niet duurzaam).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Damwâld die het huis inspecteert en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €120,00 en €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Damwâld

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huizen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze expert komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Onderstaand leggen wij uit hoe jij het voordelig energielabel in Damwâld kunt aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (9104) om een erkend deskundige in Damwâld op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een van de aangesloten adviseurs en kies een dag en tijdstip. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Damwâld komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het vastgestelde label met daarbij de specificaties en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €160,00 en €370,00. In de tabel die je hieronder ziet vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Damwâld. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Dokkum, Wyns, Wytgaard, Wirdum en Swichum. De uiteindelijke prijzen hangen af van een aantal variabelen.

 1. Het woningtype (villa, hoekwoning, vrijstaand, appartement, tussenwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
HuisWoonoppervlakteKostprijs
Klein appartement80 m2€ 180,00
Rijtjeshuis125 m2€ 224,00
Geschakelde woning145 m2€ 272,00
Villa190 m2€ 353,00
Kostenoverzicht woninglabel Damwâld.

Toonaangevende energieadviseurs in Damwâld vergelijken

Vandaag nog het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Damwâld. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je vrij eenvoudig een label kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omturnen tot een woning met label B. Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende kan je garanderen dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. In het vervolgtraject kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Energieprestatiecertificaat.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Damwâld

 • Een “groene” woning en een structureel lage energierekening.
 • Een prettige leefomgeving: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt profiteren van allerlei subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Damwâld kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2009 – 2023Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1999 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2001Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1976 – 1982Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1965 – 1976Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1946 – 1969Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1941Nieuwe ketel en isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk aanbieders en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een zuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat gewonnen warmte naar buiten ontsnapt. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een prettig woonklimaat. Waar je moet beginnen is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Isolatie optiesPrijsBesparing gas (m3)Besparing
Dakisolatie€3800 – €6000825 m3€569
Vloerisolatie€1200 – €3200375 m3€259
Spouwmuurisolatie€1400 – €2250800 m3€552
HR++ glas€1900 – €2900445 m3€307,05
Onkosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zeker stellen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen installeren

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4300 en heb je terugverdiend binnen 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-damwald-9104

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoren, universiteiten, pensions, en publiek toegankelijke panden zoals gemeentehuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? In dat geval moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel aanvragen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke gebouwen van 250m2 of groter hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg zuinig) en gaat door tot F of G (zeer onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een deskundige energiedeskundige in Damwâld langs laten komen. Middels de database van Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De specialist bezoekt jou op locatie en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze expert berekent het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Dantumadiel).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een expert controleert de leeftijd van de woning, het soort gebouw, de grootte en andere aspecten als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, het soort isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze details wordt vastgesteld hoeveel energie nodig is voor de centrale verwarming van jouw huis en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen tussen de €170,00 en €400,00. De verwachte prijs wordt bepaald door het soort woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Damwâld kan je doen door veel energiebedrijven te benaderen die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor check je Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9104) en het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Damwâld opvragen.

Plaats een reactie