Energielabel Wyns

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wyns? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het label toont hoe energiezuinig jouw huis is en toont concrete maatregelen om het nog zuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Wyns verplicht. Op onze vergelijkingssite vind je uitgebreide informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en tref je hier nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het aantonen bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F of G (zeer onzuinig).
 • De laatste jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Wyns die jouw huis komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – heeft een prijs van tussen de €200,00 & €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wyns

Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle Nederlanders met een huis kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Als je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een officiële energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In onderstaand gedeelte bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Wyns moet aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op adresgegevens (9091) om een erkend deskundige in Wyns te zoeken.

 2. Voorbereiding

  Klik door naar een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele gegevens van je woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Wyns kiest het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de calculatie is afgerond wordt er een PDF toegestuurd van het label inclusief alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €120,00 & €370,00. In het bijgesloten overzicht tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Wyns. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Of bekijk adviseurs in Wytgaard, Wirdum, Swichum, Hempens en Teerns. De totale tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende onderdelen.

 1. Categorie huis (tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningM2 woonoppervlakteTarieven
Appartementje75 m2€ 162,00
Rijtjeswoning105 m2€ 206,00
Geschakelde woning165 m2€ 287,00
Vrijstaand200 m2€ 350,00
Prijzen woninglabel Wyns.

Toonaangevende energieadviseurs in Wyns vergelijken

Deze week je definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Wyns. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register vind je officiële experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je verrassend eenvoudig een certificaat kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbeteren tot een woning met label B. In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna wordt het pas interessant om te kijken naar het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Energielabel geldigheidsduur.

Tip: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Wyns

 • Een energiezuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig wooncomfort: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • De overheid verstrekt zeer aantrekkelijke subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Wyns kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2012 – 2023Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2001 – 2006Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1984 – 2003Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1973 – 1983HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1968 – 1979Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1950 – 1968Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1933Vooral dubbelglas en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een milieuvriendelijke woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat de warmte zomaar verdwijnt. Hiermee dalen de stookkosten in de winter en heb je ook een gezond wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd geeft een aardige indicatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden kan de probleempunten goed blootleggen. Hieronder tref je de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenKostenGasbesparing (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3600 – €5600815 m3€546
Vloerisolatie€1400 – €3300365 m3€245
Spouwmuurisolatie€1350 – €2300790 m3€529
HR++ glas€1950 – €2800435 m3€291,45
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het aan te raden dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van een woning vergt veel energie, met name gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5400 en verdien je terug in gemiddeld 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-wyns-9091

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, onderwijsgebouwen, hotels, en publieke panden zoals ziekenhuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorgebouw? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over Energie-Index.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van kantoorpanden is een energielabel verplicht.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare panden met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat verder tot de slechtste label F/G (zeer onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen geregistreerd label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Wyns thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een adviseur moet fysiek bij je thuis komen en loopt alle onderdelen van het huis na. De adviseur berekent het label en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Tytsjerksteradiel).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De deskundige controleert het bouwjaar van de woning, woningtype, grootte van de woning en ook naar specifieke zaken als wat voor glas er in de ramen zit, hoe de woning geïsoleerd is, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €175,00 – €415,00. De definitieve prijs ligt aan de grootte van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wyns kan je doen door verschillende adviesbedrijven naast elkaar te zetten die actief zijn in de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul jouw postcode (9091) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Wyns opvragen.

Plaats een reactie