Energielabel t Waar

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in t Waar? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het certificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is en toont nuttige opties om het nog zuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in t Waar verplicht. Op dit informatieplatform ontdek je aanvullende informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw keurmerk. Bovendien kan je hier energieadviseurs vergelijken en lees je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is noodzakelijk bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in t Waar die de woning inspecteert en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tussen de €160,00 en €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in t Waar

Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle woningeigenaar namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze energie-specialist moet fysiek bij je thuis komen en inspecteert de gehele woning. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe jij een voordelig energielabel in t Waar regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl tref je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op postcode (9942) om een erkend deskundige in t Waar op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je de belangrijke details van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in t Waar rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met alle resultaten en concrete energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel variëren tussen de €125,00 en €390,00. In de vergelijker hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige t Waar. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Tjuchem, Meedhuizen, Farmsum, Startenhuizen en Garsthuizen. De totale tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal zaken.

 1. Type en leeftijd woning (appartement, tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningWoonoppervlakteTarieven
Klein appartement65 m2€ 163,00
Rijtjeshuis125 m2€ 207,00
Hoekwoning150 m2€ 277,00
Losse woning180 m2€ 367,00
Kostenoverzicht woninglabel t Waar.

Officiële energieadviseurs in t Waar vergelijken

Ook direct een definitief energielabel aanvragen? Daarvoor contacteer je een erkend deskundige energielabel t Waar. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van erkend deskundige vakmannen (BRL9500). Voor een voordelige keuze doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een woning met label B. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In het vervolgtraject wordt het pas interessant om te kijken naar het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Energielabel E.

Let op: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning t Waar

 • Een zuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangenaam klimaat in huis: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Er bestaan diverse subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in t Waar kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2022Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2001 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2004Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1974 – 1985Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1969 – 1975Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1927Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat gewonnen warmte naar buiten ontsnapt. Op die manier gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een optimaal wooncomfort. Waar je het beste kunt beginnen is afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat de warmtelekken van uw woning zien. Hieronder vind je de doorsnee besparing voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesPrijzenGasbesparing p/jaarEnergiebesparing
Dakisolatie€3600 – €5400975 m3€692
Vloerisolatie€1700 – €3900345 m3€245
Spouwmuurisolatie€1000 – €2050860 m3€611
HR++ glas€1750 – €2600495 m3€351,45
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Op het moment dat een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelend rooster: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €5200 en verdien je terug in gemiddeld 8,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom gaat naar het net (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-t-waar-9942

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, retailpanden, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verpleeghuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoor? In die situaties moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Verder moeten bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website vind je ook alles over Energie besparen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand is een energielabel verplicht.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat doet een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) en kan oplopen tot label G (niet duurzaam).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je aantonen welk energielabel de woning heeft. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Ontbreekt het label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Daarvoor moet je een officiële energiedeskundige in t Waar thuis laten komen. Door middel van QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Oldambt).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een deskundige analyseert de leeftijd van de woning, het soort woning, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals soort glas, de toegepaste isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Middels deze documentatie wordt opgesteld wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van jouw huis en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €105,00 en €355,00. De definitieve prijs heeft te maken met type woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier t Waar kan jij doorgaans het meest voordelig doen door vele energieadviseur onder elkaar te zetten die werkzaam zijn in de provincie Groningen.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je Energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer de postcode (9942) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen geldig document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief milieulabel. Wacht niet langer: energielabel huis t Waar opvragen.

Plaats een reactie