Energielabel Startenhuizen

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Startenhuizen? Sinds 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit document toont hoe zuinig jouw woning is en geeft praktische suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Startenhuizen verplicht. Op deze pagina bieden wij actuele informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het aantonen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F/G (hoog energieverbruik).
 • De afgelopen jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Startenhuizen die de woning komt bekijken en het label registreert.
 • Het document – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €140,00 – €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Startenhuizen

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij jij de woning gaat verhuren over verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuw systeem waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-expert huur je als het ware in en doorloopt een lange lijst met punten. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het stappenplan hieronder lees je hoe jij het voordelig energielabel in Startenhuizen regelt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9924) om een erkend deskundige in Startenhuizen op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. Zorg dat je de belangrijke details van jouw huis paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Startenhuizen beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Nieuwe label opvragen

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index inclusief alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en kan je overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €170,00 – €430,00. In het overzicht hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Startenhuizen. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Garsthuizen, Westeremden, Stedum, Garrelsweer en Wirdum. De uiteindelijke kosten kunnen berekend worden d.m.v. verschillende aspecten.

 1. Type en leeftijd huis (hoekwoning, villa, tussenwoning, appartement, vrijstaand).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningtypeWoonruimte (m2)Kostprijs
Studio/Appartement65 m2€ 182,00
Rijtjeswoning125 m2€ 219,00
Geschakelde woning140 m2€ 283,00
Losse woning180 m2€ 350,00
Kostenoverzicht woninglabel Startenhuizen.

Gecertificeerde energieadviseurs in Startenhuizen vergelijken

Zo snel mogelijk zo’n definitief energielabel aanvragen? Hiervoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Startenhuizen. Het adres om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hierin vergelijk je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je simpel en snel een woninginspectie kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omturnen tot een label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Zo is het zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas daarna wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel A / A++.

Adviezen: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Startenhuizen

 • Een zuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een energielabel A of B woning beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan zeer aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Startenhuizen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2022Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2008Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1987 – 2003driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1976 – 1985Het isoleren van cv leidingen.
Label E1970 – 1979Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1947 – 1967Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1932Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat warme lucht je huis weer verlaat. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een optimaal klimaat in huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In ons overzicht hieronder doorzoek je de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

Manier van isolerenInvesteringGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3600 – €5600955 m3€640
Vloerisolatie€1900 – €3900325 m3€218
Spouwmuurisolatie€1450 – €2350840 m3€563
HR++ glas€1500 – €2600475 m3€318,25
Kosten en baten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel vervangen

De centrale verwarming vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Kies voor zonnepanelen

Zodra je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4400 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-startenhuizen-9924

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, sportfaciliteiten, showrooms, en openbare gebouwen zoals een bibliotheek. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorfunctie? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel F.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) en gaat door tot de slechtste label F/G (niet duurzaam).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, op het moment je een woning verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Daarvoor moet je een bekwame energiedeskundige in Startenhuizen thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. De deskundige komt langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Hij of zij bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je krijgt een email met alle documenten en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Loppersum).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een inspecteur controleert het bouwjaar, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, het soort isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van een gebouw en wat het aandeel van duurzame energie is. Daarna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat kost een energielabel?
De kosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €105,00 – €410,00. De totale kostprijs hangt af van de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Startenhuizen is het voordeligst te realiseren door een aantal energiedeskundigen te contacteren die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Groningen.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken check je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul de postcode (9924) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Startenhuizen opvragen.

Plaats een reactie