Energielabel Midden-Groningen

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Midden-Groningen? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit milieulabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en geeft praktische verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Midden-Groningen verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij nuttige info over het aanvragen van een nieuw label. In aanvulling daarop kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bekijk je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) t/m F of G (hoog verbruik).
 • In het begin kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Midden-Groningen die jouw huis helemaal doorneemt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €145,00 & €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Midden-Groningen

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als je jouw woning gaat verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. In 2021 is er een nieuwe richtlijn waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een officiële energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-adviseur huur je als het ware in en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Hierna bieden wij informatie over hoe jij het voordelig energielabel in Midden-Groningen regelt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je alle erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (9636) om een erkend deskundige in Midden-Groningen te contacteren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Informeer bij een van de aangesloten adviseurs en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle benodigde gegevens van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Midden-Groningen berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel met alle kenmerken en concrete verbeterpunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €110,00 en €420,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Midden-Groningen. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Borger-Odoorn, Stadskanaal, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden-Drenthe. De offerte tarieven worden berekend middels verscheidene aspecten.

 1. Categorie woning (tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Soort woningGroottePrijzen
Appartementje65 m2€ 176,00
Rijtjeswoning105 m2€ 203,00
Hoekwoning160 m2€ 279,00
Vrijstaand180 m2€ 371,00
Kostenoverzicht woninglabel Midden-Groningen.

Alle energieadviseurs in Midden-Groningen vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Midden-Groningen. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Daar kom je in contact met gecertificeerde specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak doorzoek je hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis transformeren naar een groen label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor kan je garanderen dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. In de volgende stap leg je de nadruk op de opties voor energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over Energielabel berekenen.

Let op: Op de website Verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Midden-Groningen

 • Een zuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een aangenaam binnenklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De regering biedt aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Midden-Groningen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2013 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1997 – 2006Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1987 – 2000HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1975 – 1982Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1965 – 1976Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1930Vloer, dak en muren isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isolatie van je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een “groene” woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat warme lucht naar buiten gaat. Hiermee bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het jaar waarin het huis is gebouwd vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In de lijst hieronder krijg je inzicht in de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Manier van isolerenInvesteringBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3400 – €5800955 m3€621
Vloerisolatie€1200 – €3300375 m3€244
Spouwmuurisolatie€1250 – €2450800 m3€520
HR++ glas€1850 – €2950485 m3€315
Investering en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zeker stellen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen vergt jaarlijks heel wat gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze stroom kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €4100 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-midden-groningen-9636

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor in situaties van verkoop en verhuur van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, cafés, en openbare panden zoals een ziekenhuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorplekken? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Boete energielabel.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke gebouwen is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder energie benodigd is, des te groener je woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (zuinig) en kan oplopen tot label G (minder energiezuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Heb je geen geldig label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Midden-Groningen langs laten komen. Via het platform QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze vakman bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. Deze expert berekent de energieprestaties en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De dossierstukken krijg je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Midden-Groningen).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een inspecteur houdt rekening met het bouwjaar van het huis, het soort gebouw, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis daarvan wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Uiteindelijk zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen vaak tussen de €125,00 & €415,00. De investering ligt aan het woonoppervlakte, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Midden-Groningen kan je goedkoper doen door veel leveranciers naast elkaar te zetten die actief zijn in en rondom de provincie Groningen.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien check je Energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (9636) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Midden-Groningen opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie