Energielabel Lageland

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lageland? Sinds een aantal jaren beschikt elke woning over een energielabel. Het informatielabel indiceert hoe energiezuinig een woning is en geeft gerichte mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Lageland verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je uitgebreide informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Bovendien kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F en G (niet duurzaam).
 • De laatste jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Lageland die jouw woning helemaal doorneemt en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €155,00 – €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lageland

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een bekwame energieadviseur langs laten komen. Deze energie-vakman komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe jij een voordelig energielabel in Lageland moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9623) om een erkend deskundige in Lageland te vergelijken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Kies een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke informatie van de woning kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Lageland komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label inclusief een duidelijke onderbouwing en verbetermogelijkheden. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €185,00 – €360,00. In het schema hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Lageland. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Lageland, Slochteren, Froombosch, Woudbloem en Harkstede. De tarieven hangen af van velerlei factoren.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, twee-onder-een kap, villa, tussenwoning, appartement).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningOppervlakteGeschatte kosten
Studio/Appartement80 m2€ 179,00
Tussenwoning125 m2€ 222,00
Hoekwoning160 m2€ 274,00
Villa190 m2€ 361,00
Prijzen woninglabel Lageland.

Deskundige energieadviseurs in Lageland vergelijken

Snel en simpel je definitief energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Lageland. Het platform om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hierin vind je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder meerdere erkende bureaus waar je gemakkelijk een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbouwen naar een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee weet je zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap verleggen we de focus op het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel D.

Adviezen: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je jouw woning hebt omschreven – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Lageland

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een prettig klimaat in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een energielabel A of B woning stoot minder CO-2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Lageland kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2013 – 2022Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2000 – 2007Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1988 – 2001driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1976 – 1985Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1969 – 1975Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1950 – 1966Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1931Enkel glas vervangen + isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle specialisten en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een milieuvriendelijke woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in jouw woning de woning ontglipt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en realiseer je een aangenaam klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen wordt bepaald door de huidige staat van de woning. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de lijst hieronder vind je de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Type isolatieTarievenBesparing gas (jaar)Besparing
Dakisolatie€3800 – €5400815 m3€554
Vloerisolatie€1400 – €3900380 m3€258
Spouwmuurisolatie€1100 – €2450865 m3€588
HR++ glas€1800 – €2800360 m3€244,8
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zeker stellen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond klimaat in huis, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De centrale verwarming vraagt veel energie (en geld). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen aanschaffen

Als je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4300 en heb je terugverdiend binnen 8,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-lageland-9623

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, sportfaciliteiten, cafés, en openbare gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorfunctie? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarbij moeten bedrijven en organisaties in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel voor bedrijven.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke gebouwen is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare panden van minimaal 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (heel zuinig) en loopt op tot de rode labels F en G (zeer hoog verbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, wanneer jij het huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je kunnen aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Ontbreekt het label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Lageland thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Deze specialist komt langs en neemt de woning op. Deze specialist rekent alles door, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in. De dossierstukken krijg je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Midden-Groningen).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een inspecteur kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, woningtype, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als soort glas, de beschikbare isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Aan de hand van deze inspectie berekent hij of zij hoeveel gas en stroom benodigd is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van het energielabel komen uit tussen de €140,00 – €350,00. De verwachte prijs hangt af van het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lageland doe je door meerdere energiedeskundigen te gaan vergelijken die actief zijn rondom de provincie Groningen.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor bezoek je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (9623) en het huisnummer in de zoekbalk in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Lageland opvragen.

Plaats een reactie