Energielabel Slochteren

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Slochteren? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit milieulabel indiceert hoe energiezuinig jouw woning is en biedt handige suggesties om het nog zuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Slochteren verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je uitgebreide informatie over het regelen en aanvragen van een label. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Slochteren die de hele woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €100,00 – €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Slochteren

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle huiseigenaren kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-vakman komt bij je thuis bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Slochteren kunt regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (9621) om een erkend deskundige in Slochteren te traceren.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Kies een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je zoveel mogelijk informatie van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Slochteren rekent alles door, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van het keurmerk met daarin uitleg en opties om de woning zuiniger te maken. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €165,00 & €355,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Slochteren. Direct een offerte? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Froombosch, Woudbloem, Harkstede, Scharmer en Kolham. De totale prijzen komen tot stand door velerlei factoren.

 1. Het soort huis (tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning, villa, appartement).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningtypeOppervlakteGeschatte kosten
Appartementje55 m2€ 175,00
Rijtjeshuis105 m2€ 206,00
Geschakelde woning160 m2€ 289,00
Vrijstaand175 m2€ 368,00
Gemiddelde kosten woninglabel Slochteren.

Erkend deskundige in Slochteren vergelijken

Goedkoop en snel het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Slochteren. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verbouwen naar een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Daarmee weet je zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Op het moment dat de isolatie goed is wordt het pas interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel B.

Let op: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Slochteren

 • Een duurzame woning en een structureel lage energierekening.
 • Een gezond klimaat in huis: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A is goed voor het milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Er gelden royale subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Slochteren kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2010 – 2022Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B1999 – 2006Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2002Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1975 – 1984Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1966 – 1979Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1969Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1925Nieuwe ketel en isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een duurzame woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat gewonnen warmte verloren gaat. Op die manier zullen de stookkosten verminderen en geniet je van een gezond wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de huidige isolatiewaarden. De leeftijd van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In onderstaand schema doorzoek je de potentiële besparing bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Isolatie keuzeKostenGasbesparing p/jaarEnergiebesparing
Dakisolatie€3800 – €5100805 m3€531
Vloerisolatie€1400 – €3400370 m3€244
Spouwmuurisolatie€1200 – €2500855 m3€564
HR++ glas€1550 – €2900350 m3€231
Tarieven en besparingen bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning kost het meeste energie. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4100 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-slochteren-9621

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElk kantoor heeft een energielabel nodig in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteiten, cafés, en publieke gebouwen zoals bibliotheken. Is het gebouw groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorplekken? In dat kader is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten winkels en bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel G.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorgebouw is dit energielabel een dossierstuk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor productiehallen en loodsen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden vanaf 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe gunstiger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (duurzaam) en gaat verder tot de rode labels F en G (niet duurzaam).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, op het moment je een woning verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Slochteren uitnodigen. Middels QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een expert komt langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze persoon kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Midden-Groningen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een expert controleert het jaar waarin het huis is gebouwd, het type huis, woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van een gebouw en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 en €395,00. De investering is afhankelijk van het woonoppervlakte, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Slochteren kun jij het beste doen door een aantal aanbieders naast elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Groningen.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor check je de overheidswebsite energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9621) en huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Slochteren opvragen.

Plaats een reactie