Energielabel Overschild

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Overschild? Per 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit label vertelt hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont belangrijke verbetermogelijkheden om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Overschild verplicht. Op Energielabelprijzen.nl bieden wij actuele info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (ontzettend onzuinig).
 • De laatste jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Overschild die jouw huis opneemt en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €180,00 & €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Overschild

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningbezitters ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Indien jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet nu een officiële energieadviseur thuis uitnodigen. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je het voordelig energielabel in Overschild moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (9625) om een erkend deskundige in Overschild te contacteren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Tik op een energie-specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk details van de woning paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en inspecteert de gehele woning. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Overschild berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvangt men per email een PDF van het keurmerk met alle kenmerken en concrete energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en kan je overhandigen op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen tussen de €190,00 en €400,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Overschild. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Luddeweer, Lageland, Lageland, Slochteren en Froombosch. De kosten kunnen berekend worden d.m.v. de volgende onderdelen.

 1. Het woningtype (appartement, villa, tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
HuisAantal m2Tariefschatting
Studio/Appartement55 m2€ 175,00
Rijtjeswoning130 m2€ 220,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 278,00
Vrijstaand195 m2€ 366,00
Kostenoverzicht woninglabel Overschild.

De beste energieadviseurs in Overschild vergelijken

Deze week zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Overschild. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In deze database doorzoek je deskundige inspecteurs (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je gemakkelijk een woninginspectie kunt aanvragen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verduurzamen tot een huis met label A of B. In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende is het zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna ga je juist verder in op de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel F.

Tips: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Overschild

 • Een zuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een optimaal wooncomfort: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van diverse subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Overschild kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2023Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1997 – 2009Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1987 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1974 – 1983Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1966 – 1979Isoleren en plaatsen van dubbel glas + zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1941Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de gerealiseerde warmte weer kan ontsnappen. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je een aangenaam klimaat in huis. Waar je moet beginnen is afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van de woning geeft een aardige indicatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden kan de probleempunten goed blootleggen. Onderstaand krijg je inzicht in de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Isolatie keuzeKostenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3300 – €5700825 m3€578
Vloerisolatie€1800 – €3200390 m3€273
Spouwmuurisolatie€1200 – €2150875 m3€613
HR++ glas€1850 – €2800370 m3€259
Tarieven en besparingen bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een gezond leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing om je woning warm te stoken zonder gas. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen installeren

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €5200 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-overschild-9625

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regel richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals verpleeghuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? In dat kader moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Energieleveranciers.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabels biedt inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie benodigd is, des te hoger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) tot en met de rode labels F en G (slecht voor het milieu).

Is het energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Overschild bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een expert komt bij je thuis en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De adviseur berekent het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Midden-Groningen).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De expert houdt rekening met het bouwjaar van de woning, het type woning, het aantal m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als type glas, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen tussen de €165,00 – €385,00. De definitieve prijs wordt bepaald door het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Overschild is het voordeligst te realiseren door veel energie-inspecteurs te contacteren die werkzaam zijn in de provincie Groningen.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken kan je het beste gaan naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (9625) en huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen formeel label en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Overschild opvragen.

Plaats een reactie