Energielabel Meerstad

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Meerstad? Sinds een aantal jaren beschikt elke woning over een energielabel. Dit document laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en geeft concrete verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Meerstad verplicht. Op dit informatieplatform tref je praktische info over het aanvragen van jouw keurmerk. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (groen label) t/m F en G (erg onzuinig).
 • Voorheen kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Meerstad die de woning ter plaatse opneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €105,00 – €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Meerstad

Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Vanaf 2021 is er een nieuwe manier waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet daarom een erkend deskundige energieadviseur laten komen. Deze energie-adviseur zal thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Onderstaand leggen wij stap voor stap uit hoe jij een voordelig energielabel in Meerstad aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9613) om een erkend deskundige in Meerstad te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een energie-specialist en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je alle relevante gegevens van jouw huis paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Meerstad kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Database met labels bekijken

  Wanneer alles achter de rug is wordt er een PDF toegestuurd van het keurmerk met alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €105,00 en €365,00. In het schema hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Meerstad. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Sappemeer, Waterhuizen, Westerbroek, Foxhol en Kropswolde. De geschatte kosten komen tot stand door verschillende aspecten.

 1. Type en leeftijd huis (appartement, hoekwoning, twee-onder-een kap, villa, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningAantal m2Prijzen
Studio/Appartement80 m2€ 167,00
Tussenwoning105 m2€ 207,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 287,00
Losse woning185 m2€ 370,00
Actuele kosten woninglabel Meerstad.

Bekwame energieadviseurs in Meerstad vergelijken

Zo snel mogelijk het definitieve energielabel aanvragen? Hiervoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Meerstad. Het platform om deze vakmannen te treffen is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je eenvoudig een certificaat kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw renoveren naar een label A/B/C huis. Start altijd met de juiste isolatie. Zo zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energieadviseur.

Tip: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Meerstad

 • Een “groene” woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een prettig binnenklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van veel subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Meerstad kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2010 – 2022Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2009Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1986 – 2001Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1976 – 1985Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1965 – 1977Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1946 – 1970Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1940Vooral dubbelglas en isolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een zuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Dankzij isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een aangenaam warm huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder bekijk je de doorsnee besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

Type isolatieOnkostenGasbesparing p/jaarKostenbesparing
Dakisolatie€3300 – €50001175 m3€823
Vloerisolatie€1700 – €3100335 m3€235
Spouwmuurisolatie€1500 – €2150820 m3€574
HR++ glas€2000 – €2500530 m3€371
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet de focus liggen op het feit dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal leefklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-meerstad-9613

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijspanden, winkelcentrums, en publiek toegankelijke gebouwen zoals ziekenhuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimte? In dat geval moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over Energielabel voor woningen.

 • Bij overdracht of oplevering van kantoorpanden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfspanden is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe positiever het woninglabel uitvalt. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) en gaat verder tot de slechtste label F/G (vervuilend).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen label bekend, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Voor dit document moet je een vakbekwame energiedeskundige in Meerstad uitnodigen. Via het platform Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze expert zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. De adviseur kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. Ze versturen dit documenten via de mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Midden-Groningen).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De vakman houdt rekening met het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, oppervlakte en andere aspecten als soort glas, de toegepaste isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze details wordt gecalculeerd hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De kosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €195,00 & €350,00. De verwachte prijs wordt bepaald door de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Meerstad kan jij doorgaans het meest voordelig doen door meerdere energiedeskundigen te vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Groningen.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9613) en het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Meerstad opvragen.

Plaats een reactie