Energielabel Utrecht

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Utrecht? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit certificaat vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Utrecht verplicht. Op Energielabelprijzen.nl communiceren wij alle benodigde info over het checken en aanvragen van het label. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het aantonen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (groen label) t/m F of G (rood, hoog verbruik).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Utrecht die de hele woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €145,00 – €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Utrecht

Het energielabel geeft inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 is er een nieuwe richtlijn waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze adviseur komt bij je thuis en neemt de woning op. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hieronder leggen wij uit hoe jij een voordelig energielabel in Utrecht moet aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (3554) om een erkend deskundige in Utrecht te vergelijken.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een specialist en kies een dag en tijdstip. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde informatie van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Utrecht bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met alle kenmerken en concrete energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan je overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €155,00 – €445,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Utrecht. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Woerden, Nieuwegein, Oudewater, Montfoort en Lopik. De definitieve prijzen worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende factoren.

 1. Het soort woning (villa, twee-onder-een kap, hoekwoning, appartement, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Type woningGrootteKostprijs
Appartement60 m2€ 173,00
Tussenwoning110 m2€ 211,00
Geschakeld huis140 m2€ 281,00
Villa200 m2€ 363,00
Gemiddelde kosten woninglabel Utrecht.

De beste energieadviseurs in Utrecht vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Utrecht. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Op deze plek tref je bevoegde experts (BRL9500). Voor een voordelige keuze doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je vrij eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw optimaliseren naar een label A/B/C woning. Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met het opwekken van eigen energie. Of klik door voor meer informatie over Energielabel geldigheidsduur.

Noot: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

Het belang van een zuinig energielabel woning Utrecht

 • Een duurzame woning met een lagere energierekening.
 • Een prettig binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een woning met label B of A draagt bij aan een beter milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van verscheidene subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Utrecht kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1997 – 2005Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1988 – 2003Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1971 – 1982Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1970 – 1974Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1945Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een milieuvriendelijke woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren vermijd je dat de gerealiseerde warmte weer kan ontsnappen. Hiermee bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je ook een aangenaam warm huis. Waar je moet beginnen is afhankelijk van de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder bekijk je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Soort isolatieInvesteringBesparing (gas)Energiebesparing
Dakisolatie€3200 – €6000985 m3€690
Vloerisolatie€1100 – €3400390 m3€273
Spouwmuurisolatie€1050 – €2500755 m3€529
HR++ glas€1750 – €2750375 m3€263
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Indien een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelend rooster: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost het meeste energie. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen op je dak

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €5200 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-utrecht-3554

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, universiteitsgebouwen, restaurants, en openbare gebouwen zoals gemeentehuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dit scenario moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarbij moeten (overheids)organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel C.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke panden is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor schuren en garages geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van 250m2 of groter moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (erg zuinig) en loopt op tot F en G (slecht voor het milieu).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien welk energielabel de woning heeft. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor dit document moet je een vakbekwame energiedeskundige in Utrecht uitnodigen. Via qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een inspecteur komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De deskundige stelt het label vast en legt deze vast in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Utrecht).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De vakman analyseert het bouwjaar van het huis, het soort huis, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze details wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor de centrale verwarming van het huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 en €450,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het soort woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Utrecht doe je door enkele energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die opereren binnen de provincie Utrecht.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor check je de overheidswebsite energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (3554) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Utrecht opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie