Energielabel Oudewater

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Oudewater? Vanaf 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het document indiceert hoe zuinig jouw woning is en geeft praktische suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Oudewater verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je uitgebreide info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • Tot voor kort kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Oudewater die jouw hele huis bekijkt en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tussen de €145,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oudewater

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet nu een vakbekwame energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze expert huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Onderstaand check je hoe jij het voordelig energielabel in Oudewater kunt regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op postcode (3421) om een erkend deskundige in Oudewater te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik door naar een specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je alle actuele informatie van je woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en doorloopt een lange lijst met punten. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Oudewater bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Je label opzoeken

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het certificaat met alle resultaten en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €145,00 en €440,00. In het onderstaand overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Oudewater. Meteen aan de slag? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Montfoort, Lopik, IJsselstein, Giessenlanden en Hardinxveld-Giessendam. De definitieve kosten kunnen berekend worden d.m.v. de volgende variabelen.

 1. Het soort huis (vrijstaand, appartement, hoekwoning, villa, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie huisWoonoppervlakteTarieven
Appartement50 m2€ 165,00
Rijtjeswoning120 m2€ 213,00
Geschakeld huis150 m2€ 278,00
Villa200 m2€ 374,00
Prijzen woninglabel Oudewater.

Bevoegde energieadviseurs in Oudewater vergelijken

Ook direct het definitieve energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Oudewater. Het platform om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van bekwame inspecteurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning optimaliseren naar een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Zodra dit in orde is ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Besparen op energie.

Advies: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Oudewater

 • Een “groene” woning en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabele leefomgeving: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Er bestaan interessante subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Oudewater is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2013 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1997 – 2004Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 2001Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1972 – 1981Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1970 – 1979Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1947 – 1969Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1930Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk experts en vraag snel jouw energielabel aan

Isolatie van je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Met isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en realiseer je een aangenaam warm huis. Waar je moet starten ligt aan hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de lijst hieronder spot je de mogelijke besparingen bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Soort isolatieKostenGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3100 – €6000970 m3€650
Vloerisolatie€1000 – €3700375 m3€251
Spouwmuurisolatie€1200 – €2250740 m3€496
HR++ glas€1800 – €2600360 m3€241
Tarieven en besparingen bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zeker stellen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettige leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In onderstaande lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen installeren

Zodra je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4500 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-oudewater-3421

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, showrooms, en publieke panden zoals bibliotheken. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten winkels en bedrijven in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel voor woningen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes vanaf 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energieprestatie van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg zuinig) tot F en G (niet duurzaam).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Oudewater thuis laten komen. Middels QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Een inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze expert stelt het label vast en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je krijgt een email met alle documenten en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Oudewater).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een vakman bekijkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort woning, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als type glas, de toegepaste isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis van deze gegevens wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor de centrale verwarming van jouw woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 en €425,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. de grootte van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oudewater kan jij doorgaans het meest voordelig doen door lokale energieadviseur te vergelijken die werkzaam zijn in en rondom de provincie Utrecht.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien check je energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en voer jouw postcode (3421) plus het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Oudewater opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie