Energielabel Woerden

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Woerden? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het certificaat vertelt hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Woerden verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl bieden wij nuttige info over het checken en aanvragen van het certificaat. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is een verplichting bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F & G (erg onzuinig).
 • Voorheen was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Woerden die jouw hele huis bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €130,00 en €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Woerden

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet daarom een gecertificeerde energieadviseur thuis laten komen. Deze expert zal thuis langskomen en neemt de woning op. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Onderstaand lees je hoe jij een voordelig energielabel in Woerden moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl tref je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (3444) om een erkend deskundige in Woerden op te sporen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Klik op een energie-specialist en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je alle relevante gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Woerden rekent alles door, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met alle resultaten en verbetermogelijkheden. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je over te dragen verkoop- of verhuur van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel schommelen tussen de €155,00 – €360,00. In het overzicht hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Woerden. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Nieuwegein, Oudewater, Montfoort, Lopik en IJsselstein. De definitieve prijzen hangen af van meerdere variabelen.

 1. Type en leeftijd woning (vrijstaand, appartement, twee-onder-een kap, villa, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Soort woningWoonruimte (m2)Tariefschatting
Klein appartement60 m2€ 179,00
Rijtjeshuis130 m2€ 203,00
Geschakeld huis165 m2€ 272,00
Losse woning195 m2€ 357,00
Geschatte kosten woninglabel Woerden.

De beste energieadviseurs in Woerden vergelijken

Deze week zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Woerden. De website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hierin kom je in contact met bevoegde specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten doorzoek je hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je direct een afspraak kunt maken tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verduurzamen tot een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee zorg je ervoor dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In het vervolgtraject verleggen we de focus op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Verplichting energielabel.

Let op: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Woerden

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label B of A draagt bij aan een beter milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan veel subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Woerden kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2009 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2001 – 2007Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 2004Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1975 – 1984Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1965 – 1977Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1949 – 1968Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1945Isoleren van de gehele woning.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de basis van een warme en zuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat warme lucht je huis weer verlaat. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en dat leidt tot een optimaal klimaat in huis. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden kan de probleempunten goed blootleggen. In het schema hierna bekijk je de gemiddelde besparingen bij een normale eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

IsolatieOnkostenBesparing gas (jaar)Besparing
Dakisolatie€4000 – €5200980 m3€676
Vloerisolatie€1900 – €3100385 m3€266
Spouwmuurisolatie€1300 – €2200750 m3€518
HR++ glas€1550 – €2600370 m3€255
Tarieven en besparingen bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig wooncomfort, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning vergt jaarlijks heel wat gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Onderstaand bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Kies voor zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4200 en verdien je terug in gemiddeld 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-woerden-3444

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, universiteiten, winkelcentrums, en openbare gebouwen zoals een bibliotheek. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? Op dat moment is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten bedrijven die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energielabel B.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorpand moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare panden van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel van je huis is. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (zeer zuinig) tot F of G (rood, hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, in de situatie waarin je het huis wilt verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat het definitieve energielabel is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Woerden thuis laten langskomen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De vakman komt bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze specialist kiest het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Woerden).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een specialist inspecteert het bouwjaar van het huis, het type woning, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als type glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze complete analyse wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Hierna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Hoe duur is een energielabel?
De kosten van het energielabel komen uit tussen de €200,00 – €430,00. De verwachte prijs ligt aan het type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Woerden kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verscheidene leveranciers te gaan vergelijken die opereren rondom de provincie Utrecht.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (3444) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Woerden opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie