Energielabel Nieuwegein

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Nieuwegein? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het certificaat vertelt hoe energiezuinig jouw woning is en geeft belangrijke suggesties om het te verduurzamen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Nieuwegein verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij aanvullende info over de aanvraag van een nieuw certificaat. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (laag verbruik) t/m F en G (heel onzuinig).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Nieuwegein die het huis inspecteert en het label vaststelt.
 • Het document – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €115,00 en €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Nieuwegein

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huizen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet nu een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Nieuwegein regelt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (3435) om een erkend deskundige in Nieuwegein te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een adviseur en plan een afspraak in. Zorg dat je alle essentiële informatie van de woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Nieuwegein komt met een eindoordeel en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van de energie index met een uitgebreide samenvatting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €175,00 en €435,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Nieuwegein. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Oudewater, Montfoort, Lopik, IJsselstein en Giessenlanden. De offerte prijzen kunnen berekend worden d.m.v. verschillende zaken.

 1. Het woningtype (tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap, hoekwoning, villa).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningAantal m2Tarieven
Appartementje65 m2€ 160,00
Tussenwoning115 m2€ 207,00
Twee-onder-een kap150 m2€ 276,00
Vrijstaand175 m2€ 358,00
Kostenoverzicht woninglabel Nieuwegein.

Gecertificeerde energieadviseurs in Nieuwegein vergelijken

Vandaag nog het definitieve energielabel aanvragen? Op dat moment moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Nieuwegein. Het portaal om betrouwbare specialisten in te huren is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In het register doorzoek je bekwame specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning renoveren naar een huis met label A of B. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Zodra dit in orde is wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energiemaatschappijen.

Adviezen: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Nieuwegein

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Nieuwegein kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2010 – 2024Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1997 – 2007Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2000Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1973 – 1983Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1966 – 1975Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1970Vloer, dak en muren isoleren.
Label Gt/m 1942Enkel glas vervangen + isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk aanbieders en regel het binnen 1 week

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een label A of B woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat warme lucht weer kan ontsnappen. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een comfortabele leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren heeft te maken met hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar isolatie zinvol is. In ons overzicht hieronder bekijk je de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringGasbesparing p/jaarEnergiebesparing
Dakisolatie€3800 – €5000975 m3€663
Vloerisolatie€1800 – €3600380 m3€258
Spouwmuurisolatie€1150 – €2350745 m3€507
HR++ glas€1950 – €2650365 m3€248
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een optimale leefomgeving, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel zonder gas?

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Kies voor een duurzaam alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Investeer in zonnepanelen

Op het moment dat je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze energie kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-nieuwegein-3435

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijspanden, pensions, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verzorgingshuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 ten minste energielabel C hebben. Verder moeten organisaties in publieke gebouwen van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel A / A++.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand is een energielabel verplicht.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke panden van meer dan 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te groener je woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot F / G (ontzettend onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Nieuwegein laten langskomen. Middels de database van Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze persoon berekent het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Nieuwegein).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De vakman houdt rekening met het bouwjaar van het gebouw, het soort woning, de grootte en overige onderdelen als soort glas, de beschikbare isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor de centrale verwarming van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van het energielabel variëren tussen de €140,00 & €355,00. De uiteindelijke prijs heeft te maken met de omvang van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Nieuwegein kan je doen door veel adviseurs te vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Utrecht.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor ga je naar het platform energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (3435) en het huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Nieuwegein opvragen.

Plaats een reactie