Energielabel Blijham

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Blijham? Sinds een aantal jaren heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het document geeft aan hoe zuinig jouw woning is en biedt praktische opties om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Blijham verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij alle benodigde informatie over het aanvragen van jouw certificaat. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Je moet het aantonen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F of G (zeer onzuinig).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Blijham die jouw woning opneemt en een label opmaakt.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €110,00 – €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Blijham

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Als je jouw huis wilt verhuren of verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Met ingang van 2021 is er een nieuwe manier dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een officiële energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze adviseur bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het stappenplan hieronder bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Blijham moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9697) om een erkend deskundige in Blijham te zoeken.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle relevante gegevens van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis om de kenmerken van je huis vast te stellen. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Blijham maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie sturen ze een PDF op van de energie index incl. de geconstateerde punten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je te overhandigen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel schommelen tussen de €170,00 & €365,00. In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Blijham. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Oudeschans, Bellingwolde, Bad Nieuweschans, Oudezijl en Drieborg. De definitieve prijzen kunnen berekend worden d.m.v. meerdere zaken.

 1. Het soort huis (appartement, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Soort woningGrootteTarieven
Studio/Appartement65 m2€ 181,00
Rijtjeshuis130 m2€ 221,00
2-onder-1-kap165 m2€ 294,00
Vrijstaand175 m2€ 351,00
Prijzen woninglabel Blijham.

De beste energieadviseurs in Blijham vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Blijham. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hierin doorzoek je bekwame vakmannen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning renoveren naar een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Zodra dit in orde is kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Of klik door voor meer informatie over Energielabel geldigheidsduur.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het belang van een zuinig energielabel woning Blijham

 • Een duurzame woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een comfortabele leefomgeving: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt allerlei subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Blijham kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2010 – 2022Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B1999 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1987 – 2002Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1972 – 1985Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1966 – 1975Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1951 – 1967Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1933Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle specialisten en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig huis. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Daardoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en dat leidt tot een comfortabel binnenklimaat. Waar je als eerste moet beginnen wordt bepaald door de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar isolatie zinvol is. In het schema hierna bekijk je de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Type isolatieOnkostenGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3200 – €56001000 m3€720
Vloerisolatie€1500 – €3500365 m3€263
Spouwmuurisolatie€1250 – €2300765 m3€551
HR++ glas€1850 – €2600330 m3€237,6
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning is voor veel mensen een kostenpost. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €5400 en verdien je terug in 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-blijham-9697

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, sporthallen, winkelcentrums, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? Dan moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten ondernemingen die actief zijn in openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Energie-Index.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een zakelijke ruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index loopt van energielabel A of B (zuinig) en kan oplopen tot F of G (heel onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw gaat verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Blijham langs laten komen. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De adviseur moet fysiek bij je thuis komen en inspecteert de gehele woning. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Westerwolde).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een expert inspecteert het bouwjaar van het huis, het soort woning, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als wat voor glas er in de ramen zit, type isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel energie nodig is voor het opwarmen en koelen van het huis en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel komen uit tussen de €105,00 en €420,00. De verwachte prijs heeft te maken met de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Blijham kan je doen door een aantal energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die diensten leveren in en rondom de provincie Groningen.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor check je energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer de postcode (9697) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Wacht niet langer: energielabel huis Blijham opvragen.

Plaats een reactie