Energielabel Gasteren

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Gasteren? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en biedt belangrijke verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Gasteren verplicht. Op dit informatieplatform ontdek je uitgebreide informatie over hoe je het label aanvraagt. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) t/m F/G (heel onzuinig).
 • De afgelopen jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Gasteren die jouw huis opneemt en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – incl. verbetermogelijkheden – kost tussen de €100,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Gasteren

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energiezuinigheid van een woning. Alle Nederlanders met een huis kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 is er een nieuw systeem wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een deskundige energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-expert bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Gasteren aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (9466) om een erkend deskundige in Gasteren te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele gegevens van de woning kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Gasteren berekent het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en suggesties om de woning te verduurzamen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Bekijk energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €195,00 en €360,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Gasteren. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Anderen, Eexterzandvoort, Eext, Gasselte en Gieten. De offerte kosten komen tot stand door de volgende onderdelen.

 1. Het woningtype (villa, vrijstaand, hoekwoning, appartement, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonruimteKostprijs
Appartement50 m2€ 183,00
Rijtjeswoning110 m2€ 215,00
Geschakeld huis150 m2€ 285,00
Villa175 m2€ 375,00
Kostenoverzicht woninglabel Gasteren.

Energieadviseurs in Gasteren vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Gasteren. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hierin vind je bekwame inspecteurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning updaten naar een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap kijk je pas naar de opties voor energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energie-Index.

Let op: Via het platform Verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Gasteren

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabel klimaat in huis: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Het woninglabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt profiteren van meerdere subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Gasteren is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2023Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2001 – 2009Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1987 – 2004Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1973 – 1980Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1966 – 1978Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1928Nieuwe ketel en isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk de experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Daardoor gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een aangename warme woning. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. Onderstaand krijg je inzicht in de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

Isolatie optiesTarievenBesparing gas (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3100 – €5100870 m3€557
Vloerisolatie€1500 – €3600430 m3€275
Spouwmuurisolatie€1050 – €2150800 m3€512
HR++ glas€2000 – €2550440 m3€281,6
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming is een kostbare aangelegenheid. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen op je dak

Zodra je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-gasteren-9466

Energielabel voor bedrijfspanden

Elk kantoor heeft een energielabel nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De regel geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijspanden, showrooms, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoor? In dit scenario moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Verder moeten ondernemingen die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energieadviseur.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorgebouw is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe energiezuiniger, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal zuinig) en gaat verder tot G (niet duurzaam).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Kan je geen geldig label aantonen, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een bevoegde energiedeskundige in Gasteren bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De adviseur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Deze persoon berekent het label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Aa en Hunze).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De deskundige inspecteert het bouwjaar van het huis, het soort woning, woonoppervlakte en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, type isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis daarvan berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van het energielabel liggen vaak tussen de €175,00 en €430,00. De prijsindicatie is afhankelijk van het woonoppervlakte, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Gasteren kan je goedkoper doen door enkele adviseurs naast elkaar te zetten die werkzaam zijn binnen de provincie Drenthe.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul jouw postcode (9466) en het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Gasteren opvragen.

Plaats een reactie