Energielabel Anderen

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Anderen? Vanaf 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het certificaat laat zien hoe energiezuinig een woning is en geeft gerichte verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Anderen verplicht. Op deze pagina bieden wij nuttige info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en vind je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het aantonen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F of G (relatief hoog gebruik).
 • Vroeger vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Anderen die de woning komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €120,00 en €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Anderen

Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Alle Nederlanders met een huis namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 is er een nieuwe richtlijn waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze adviseur bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het gedeelte hieronder bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Anderen kunt aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (9465) om een erkend deskundige in Anderen te zoeken.

 2. Voorbereiding

  Kies een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is handig als je alle relevante gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Anderen berekent het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Online label inzien

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met een uitgebreide samenvatting en concrete energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen bij de verkoop van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De kosten van een definitief energielabel schommelen tussen de €130,00 en €375,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Anderen. Meteen aan de slag? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Eexterzandvoort, Eext, Gasselte, Gieten en Balloërveld. De tarieven kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene variabelen.

 1. Type woning (villa, tussenwoning, appartement, vrijstaand, twee-onder-een kap).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
HuisWoonruimte (m2)Kostprijs
Klein appartement80 m2€ 185,00
Rijtjeshuis110 m2€ 210,00
2-onder-1-kap160 m2€ 284,00
Vrijstaand195 m2€ 372,00
Kostenoverzicht woninglabel Anderen.

Toonaangevende energieadviseurs in Anderen vergelijken

Goedkoop en snel dit definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Anderen. Het platform om deze vakmannen te treffen is CentraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Op deze plek tref je erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind jij in onze vergelijker een overzicht met erkende specialisten waar je direct een woninginspectie kunt aanvragen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een huis met label A of B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Op die manier is het zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. In het vervolgtraject leg je de nadruk op de mogelijkheden voor energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Vereenvoudigd energielabel.

Tips: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Anderen

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een comfortabel leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Anderen kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2013 – 2022Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B2002 – 2009De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1984 – 2004Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1975 – 1981Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1968 – 1977Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1947 – 1965Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1925Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk aanbieders en regel het binnen een paar dagen

Isoleren van de woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een “groene” woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Hierdoor ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een gezond leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat de warmtelekken van uw woning zien. In de tabel hieronder spot je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr ketel.

Manier van isolerenInvesteringBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€4000 – €5800865 m3€640
Vloerisolatie€1100 – €3000425 m3€315
Spouwmuurisolatie€1000 – €2100795 m3€588
HR++ glas€1550 – €2700435 m3€321,9
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zorgen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimale leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Alternatief voor CV-ketel

Een huis verwarmen vergt veel energie, met name gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4800 en verdien je terug in 7,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-anderen-9465

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht in situaties van verkoop en verhuur van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, zwembaden, winkelcentrums, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimtes? In dat geval moeten deze panden per 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Snelste energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een zakelijke ruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare panden van meer dan 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (heel zuinig) en gaat door tot G (relatief hoog gebruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Anderen thuis laten langskomen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De vakman zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De adviseur berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Aa en Hunze).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De adviseur onderzoekt het bouwjaar van het gebouw, het soort woning, oppervlakte en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis daarvan wordt gecalculeerd hoeveel gas en stroom benodigd is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van je energielabel variëren tussen de €120,00 en €350,00. De definitieve prijs wordt bepaald door type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Anderen kun jij het beste doen door een aantal energiebedrijven te vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Drenthe.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige score te bekijken check je Energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9465) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Anderen opvragen.

Plaats een reactie