Energielabel Grolloo

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Grolloo? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit label toont hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft handige opties om de woning duurzamer te laten worden. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Grolloo verplicht. Op onze vergelijkingssite vind je aanvullende informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Daarnaast kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F of G (minder energiezuinig).
 • Tot eind 2020 kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Grolloo die jouw woning opneemt en het label registreert.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €105,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Grolloo

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sedert 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Daarom moet je een deskundige energieadviseur uitnodigen. Deze adviseur huur je als het ware in en berekent de energieprestatie van de woning. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hierna leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Grolloo aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9444) om een erkend deskundige in Grolloo op te vragen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Maak een keuze voor een specialist en kies een dag en tijdstip. Zorg dat je alle relevante informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Grolloo kiest het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond wordt er een PDF toegestuurd van het label met daarbij de specificaties en suggesties om de woning te verduurzamen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €135,00 – €390,00. In de vergelijker hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Grolloo. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Schoonloo, Elp, Orvelte, Witteveen en Garminge. De geschatte tarieven worden berekend middels verscheidene variabelen.

 1. Type en leeftijd woning (villa, appartement, hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een kap).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningOppervlakteKosten
Appartement60 m2€ 174,00
Tussenwoning115 m2€ 205,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 272,00
Villa180 m2€ 354,00
Geschatte kosten woninglabel Grolloo.

Bevoegde energieadviseurs in Grolloo vergelijken

Goedkoop en snel dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Grolloo. De website om een energieadviseur te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database vergelijk je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Voor een voordelige keuze tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw vergroenen tot een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel calculeren.

Belangrijk: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Grolloo

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een gezond binnenklimaat: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er bestaan diverse subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Grolloo kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2009 – 2022Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2007Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1984 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1976 – 1982Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1970 – 1974Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1931Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen een paar dagen

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinig huis. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Met isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je meer wooncomfort. Waar je als eerste moet beginnen is vooral afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Onderstaand vind je de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie optiesKostenGasbesparingBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3500 – €59001175 m3€776
Vloerisolatie€1800 – €3000330 m3€218
Spouwmuurisolatie€1450 – €2400700 m3€462
HR++ glas€1950 – €2950340 m3€224,4
Investering en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zeker stellen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een gezond leefklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Woning gasloos verwarmen

De centrale verwarming vergt jaarlijks heel wat gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Voordelen zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je helemaal zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €5000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-grolloo-9444

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, universiteitsgebouwen, retailpanden, en publieke panden zoals een gemeentehuis. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? Dan moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten winkels en bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over C energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel maakt duidelijk de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (erg zuinig) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (ontzettend onzuinig).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is er geen label bekend, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Grolloo vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een vakman moet fysiek bij je thuis komen en neemt de woning op. Deze persoon komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Aa en Hunze).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De adviseur inspecteert het bouwjaar van het gebouw, het type huis, woonoppervlakte en andere aspecten als type glas, mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze details berekent de deskundige hoeveel gas en stroom benodigd is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Tenslotte wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De onkosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 – €410,00. De uiteindelijke prijs ligt aan de omvang van de woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Grolloo is over het algemeen gunstiger door enkele energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die opereren rondom de provincie Drenthe.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (9444) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen formeel label en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Grolloo opvragen.

Plaats een reactie