Energielabel Afferden

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Afferden? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw huis is en toont concrete verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Afferden verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je alle benodigde info over de aanvraag van een nieuw label. Bovendien is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en vind je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A/B (duurzaam) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • Tot eind 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Afferden die de woning komt bekijken en het label registreert.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €125,00 en €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Afferden

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningeigenaar ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze deskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hieronder vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in Afferden regelt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (5851) om een erkend deskundige in Afferden te traceren.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een deskundige en stem samen een geschikt moment af. Het is handig als je zoveel mogelijk details van jouw huis paraat hebt. Met name bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en doorloopt een lange lijst met punten. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Afferden berekent het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de calculatie is afgerond sturen ze een PDF op van het document met daarin uitleg en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €165,00 en €360,00. In de tabel die je hieronder ziet vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Afferden. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Ledeacker, Stevensbeek, Westerbeek, Oploo en Sambeek. De definitieve kosten worden berekend middels meerdere factoren.

 1. Type en leeftijd woning (tussenwoning, hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisWoonoppervlakteOnkosten
Appartementje50 m2€ 173,00
Tussenwoning115 m2€ 222,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 272,00
Vrijstaand185 m2€ 359,00
Gemiddelde kosten woninglabel Afferden.

De beste energieadviseurs in Afferden vergelijken

Vandaag nog het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Afferden. De website om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van officiële adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je direct een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning updaten naar een groen label (A, B of C). Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee zorg je ervoor dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Bij de fase daaropvolgend kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel F.

Tips: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je jouw woning hebt omschreven – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Afferden

 • Een duurzame woning en een structureel lage energierekening.
 • Een optimaal klimaat in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Afferden kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1997 – 2008Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1987 – 1999Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1971 – 1983Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1970 – 1978Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1935Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een label A of B woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte naar buiten ontsnapt. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en heb je een prettig woonklimaat. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het jaar waarin het huis is gebouwd vertelt al veel over de isolatiewaardes. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In onderstaand schema tref je de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hr ketel.

Type isolatieOnkostenBesparing gas (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3100 – €54001020 m3€724
Vloerisolatie€1900 – €3300310 m3€220
Spouwmuurisolatie€1150 – €2200980 m3€696
HR++ glas€1650 – €2950510 m3€362,1
De totale kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

In de situatie waarbij jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig klimaat in huis, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4700 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hierover krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-afferden-5851

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsgebouwen, retailpanden, en openbare gebouwen zoals een station. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoor? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 ten minste energielabel C hebben. Bovendien moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energieleveranciers.

 • Bij de notariële overdracht van een zakelijke ruimte is een energielabel verplicht.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van meer dan 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel zegt iets over het energieverbruik van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) en kan oplopen tot F en G (slecht voor het milieu).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Heb je geen geldig label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Afferden laten komen. Door middel van QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Deze deskundige komt langs en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze persoon berekent het label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Bergen Limburg).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een specialist bekijkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het type gebouw, grootte van de woning en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze details kan uitgerekend worden hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De onkosten van een energielabel variëren tussen de €170,00 en €370,00. De totale kostprijs wordt berekend a.d.h.v. het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Afferden doe je door veel adviesbedrijven naast elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Limburg.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor bezoek je het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (5851) plus het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Afferden opvragen.

Plaats een reactie