Energielabel Rha

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Rha? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het document geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en biedt praktische maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Rha verplicht. Op dit informatieplatform vind je actuele informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F en G (zeer hoog verbruik).
 • De laatste jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Rha die de woning ter plaatse opneemt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €135,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Rha

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 is er een nieuwe manier die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze adviseur huur je als het ware in en inspecteert de gehele woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Rha moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (7224) om een erkend deskundige in Rha te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Informeer bij een specialist en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je alle benodigde details van de woning hebt. Met name bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en doorloopt een lange lijst met punten. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Rha berekent het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het label met een toelichting en adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €120,00 en €400,00. In het onderstaand overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Rha. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Baak, Steenderen, Almen, Harfsen en Kring van Dorth. De geschatte tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende onderdelen.

 1. Het woningtype (villa, twee-onder-een kap, appartement, tussenwoning, hoekwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie huisOppervlakteGeschatte kosten
Studio/Appartement70 m2€ 170,00
Rijtjeswoning115 m2€ 218,00
2-onder-1-kap150 m2€ 288,00
Vrijstaand175 m2€ 361,00
Geschatte kosten woninglabel Rha.

Erkend deskundige in Rha vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Daarvoor contacteer je een erkend deskundige energielabel Rha. De officiële website om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van deskundige adviseurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je direct een woninglabel kunt aanvragen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Zo realiseer je een setting waarbij de warmte niet zomaar de woning uit kan. Op het moment dat de isolatie goed is kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index.

Tip: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Rha

 • Een “groene” woning met een lage energierekening.
 • Een prettig binnenklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er gelden diverse subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Rha kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2013 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2008Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 2003Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1973 – 1982Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1966 – 1977Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie incl. zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1934Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle aanbieders en vraag het nog deze week aan

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in huis de woning ontglipt. Zo zullen de stookkosten verminderen en profiteer je van een aangenaam en prettig klimaat. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder doorzoek je de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Isolatie optiesOnkostenBesparing gas (jaar)Besparing
Dakisolatie€3200 – €57001000 m3€720
Vloerisolatie€1400 – €3700310 m3€223
Spouwmuurisolatie€1500 – €2300870 m3€626
HR++ glas€1550 – €2900390 m3€280,8
Investering en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je erop letten dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal leefklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning kost het meeste energie. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen op je dak

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4400 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-rha-7224

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, sporthallen, restaurants, en openbare panden zoals verzorgingshuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In die situaties moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten ondernemingen die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energieadviseur.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat door tot F en G (zeer hoog verbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een bekwame energiedeskundige in Rha laten komen. Aan de hand van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De specialist komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Deze specialist stelt het label vast het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Bronckhorst).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman kijkt naar het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort huis, oppervlakte en overige onderdelen als ramen en kozijnen, mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze details berekent hij of zij hoeveel gas en stroom benodigd is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Tenslotte wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De tarieven van het energielabel variëren tussen de €120,00 en €370,00. De verwachte prijs heeft te maken met het type woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Rha is het voordeligst te realiseren door enkele leveranciers te contacteren die hun dienst aanbieden binnen de provincie Gelderland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien ga je naar Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (7224) en het huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Rha opvragen.

Plaats een reactie