Energielabel Baak

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Baak? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het certificaat vertelt hoe energiezuinig jouw woning is en toont handige opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Baak verplicht. Op dit informatieplatform tref je actuele informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en bekijk je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Baak die de woning ter plaatse opneemt en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €140,00 en €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Baak

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle woningeigenaar ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds kort is er een nieuwe methode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet verplicht een deskundige energieadviseur thuis laten langskomen. Deze specialist zal thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In onderstaand gedeelte check je hoe je een voordelig energielabel in Baak kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (7223) om een erkend deskundige in Baak op te sporen.

 2. Voorbereiding

  Selecteer een van de aangesloten adviseurs en kies een dag en tijdstip. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke details van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Baak stelt het label vast en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Online label inzien

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van het document inclusief een duidelijke onderbouwing en adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vergelijk energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €140,00 en €445,00. In het schema hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Baak. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Steenderen, Almen, Harfsen, Kring van Dorth en Joppe. De uiteindelijke kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. verscheidene onderdelen.

 1. Categorie huis (vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning, villa, appartement).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningGrootteKostprijs
Appartement75 m2€ 169,00
Rijtjeswoning110 m2€ 206,00
Geschakelde woning160 m2€ 287,00
Villa180 m2€ 374,00
Prijzen woninglabel Baak.

Alle energieadviseurs in Baak vergelijken

Snel en simpel een definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Baak. De juiste plek om een adviseur te vinden is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier vergelijk je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een afspraak kunt maken tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omtoveren naareen label A/B/C huis. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee zorg je dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Vereenvoudigd energielabel.

Let op: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Baak

 • Een milieuvriendelijke woning en een structureel lage energierekening.
 • Een comfortabel klimaat in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt aantrekkelijke subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Baak is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1997 – 2004Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1988 – 2003Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1973 – 1985Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1970 – 1977Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1967Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1934Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig en comfortabel huis. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de warmte in huis zomaar verdwijnt. Zo zullen de stookkosten verminderen en dat leidt tot een optimaal leefklimaat. Waar je moet starten is afhankelijk van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar isolatie zinvol is. In het schema hierna zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

IsolatieKostenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3400 – €5500995 m3€706
Vloerisolatie€1100 – €3600305 m3€217
Spouwmuurisolatie€1300 – €2500865 m3€614
HR++ glas€1850 – €2850385 m3€273,35
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Indien je huis een goede isolatie heeft, moet de focus liggen op het feit dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond wooncomfort, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen plaatsen

Zodra je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je helemaal zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4400 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-baak-7223

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sporthallen, pensions, en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Is het pand 100m2 of groter, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? In die situaties moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten bedrijven en organisaties in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Snelste energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen van 250m2 of groter moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te hoger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot de slechtste label F/G (vervuilend).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis verkoopt of verhuurt dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Baak bij je thuis laten komen voor een inspectie. Middels de database van Qbis.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een specialist bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. De deskundige bepaalt het uiteindelijke label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Bronckhorst).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een inspecteur inspecteert de bouwperiode, het type gebouw, grootte van de woning en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. D.m.v. van deze gegevens kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van jouw woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Tenslotte zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De onkosten van een energielabel komen uit tussen de €160,00 en €400,00. De verwachte prijs wordt bepaald door het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Baak is over het algemeen gunstiger door lokale energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die werkzaam zijn in de provincie Gelderland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en voer jouw postcode (7223) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Baak opvragen.

Plaats een reactie