Energielabel Enkhuizen

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Enkhuizen? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit document geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is en geeft gerichte verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Enkhuizen verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je aanvullende info over het aanvragen van jouw certificaat. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is een vereiste bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (groen label) t/m F of G (niet milieuvriendelijk).
 • Voorheen vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Enkhuizen die jouw woning opneemt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €145,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Enkhuizen

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energieprestatie van een woning. Alle woningbezitters hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds kort is er een nieuwe rekenmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het gedeelte hieronder leggen wij uit hoe jij het voordelig energielabel in Enkhuizen aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Neem als basis je postcode (1601) om een erkend deskundige in Enkhuizen te vergelijken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik door naar een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Enkhuizen beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van het document met alle resultaten en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten definitief energielabel vergelijken

De onkosten voor een definitief energielabel liggen tussen de €135,00 & €350,00. In het bijgesloten overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Enkhuizen. Direct een offerte? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Wormerland, Zaanstad, Oostzaan, Beemster en Purmerend. De uiteindelijke prijzen worden berekend middels verscheidene variabelen.

 1. Categorie woning (villa, appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningWoonruimte (m2)Tarieven
Klein appartement60 m2€ 181,00
Rijtjeswoning110 m2€ 200,00
Geschakeld huis150 m2€ 273,00
Vrijstaand200 m2€ 368,00
Prijzen woninglabel Enkhuizen.

Bevoegde energieadviseurs in Enkhuizen vergelijken

Ook direct je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Enkhuizen. Het adres om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hierin doorzoek je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken check je in het overzicht hierna een aantal betrouwbare partijen waar je vrij eenvoudig een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omturnen tot een label A/B/C woning. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna kijk je pas naar eigen energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel geldigheid.

Tips: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Enkhuizen

 • Een milieuvriendelijke woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond wooncomfort: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De overheid verstrekt meerdere subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Enkhuizen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2011 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2000 – 2004Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 1999Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1973 – 1984Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1967 – 1978Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1926HR-ketel en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk de experts en vraag het nog deze week aan

Woningisolatie

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een milieuvriendelijke woning. Met grondige isolatie vermijd je dat de warmte in jouw woning zomaar verdwijnt. Hierdoor zullen de stookkosten verminderen en realiseer je een optimaal leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat de warmtelekken van uw woning zien. Onderstaand doorzoek je de mogelijke besparingen voor een doorsnee woning met een hoogrendementsketel.

Isolatie optiesOnkostenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3000 – €5600970 m3€718
Vloerisolatie€1800 – €3500365 m3€270
Spouwmuurisolatie€1200 – €2300905 m3€670
HR++ glas€1800 – €2800385 m3€285
Tarieven en besparingen bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Woning gasloos verwarmen

De verwarming in een huis vergt veel energie, met name gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen plaatsen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4000 en verdien je terug in 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-enkhuizen-1601

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, sportfaciliteiten, restaurants, en openbare panden zoals gemeentehuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website vind je ook alles over C energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke panden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor panden met een industriefunctie gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare panden vanaf 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A & B (groen label) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (rood, hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je laten zien wat de huidige energie staat van de woning is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Doe je dit niet, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Enkhuizen uitnodigen. Via het platform Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze inspecteur komt langs en loopt alle onderdelen van het huis na. Hij of zij maakt de berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Enkhuizen).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De adviseur bekijkt het bouwjaar, het soort woning, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, hoe de woning geïsoleerd is, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie kan uitgerekend worden wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen vaak tussen de €165,00 & €415,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Enkhuizen kun jij het beste doen door meerdere energieadviseur naast elkaar te zetten die actief zijn rondom de provincie Noord-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je energielabel.nl van de overheid. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (1601) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Enkhuizen opvragen.

Plaats een reactie