Energielabel Adorp

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Adorp? Met ingang van 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit keurmerk indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont praktische suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Adorp verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij praktische info over het aanvragen van een nieuw keurmerk. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is een vereiste bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • De afgelopen jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Adorp die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vastlegt.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €195,00 – €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Adorp

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 is er een nieuwe methode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een officiële energieadviseur thuis laten komen. Deze adviseur huur je als het ware in en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hierna vind je precies hoe je het voordelig energielabel in Adorp kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl tref je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9774) om een erkend deskundige in Adorp op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Tik op een adviseur en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je alle essentiële informatie van de woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Adorp bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Online label inzien

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met alle resultaten en een rapport met adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €160,00 & €380,00. In het schema hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Adorp. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Wetsinge, Winsum, Sauwerd, Eelderwolde en Paterswolde. De totale prijzen komen tot stand door verschillende variabelen.

 1. Type woning (tussenwoning, appartement, hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Type woningM2 woonoppervlaktePrijzen
Studio/Appartement65 m2€ 164,00
Rijtjeshuis105 m2€ 208,00
2-onder-1-kap155 m2€ 272,00
Vrijstaand200 m2€ 370,00
Actuele kosten woninglabel Adorp.

Erkend deskundige in Adorp vergelijken

Wil jij snel een definitief energielabel aanvragen? In dat geval ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Adorp. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met gecertificeerde experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna kijk je pas naar eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel berekenen.

Let op: Op de website Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Adorp

 • Een zuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • De regering biedt forse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Adorp kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2022Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1999 – 2008Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1986 – 1999Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1974 – 1980Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1969 – 1979Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1949 – 1970Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1940Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een warme en zuinige woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Met isolatie zullen de stookkosten verminderen en krijg je een gezond binnenklimaat. Waar je moet starten ligt aan de huidige staat van de woning. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder check je de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een hr ketel.

Soort isolatiePrijsGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3500 – €53001065 m3€788
Vloerisolatie€1000 – €3500430 m3€318
Spouwmuurisolatie€1300 – €2150830 m3€614
HR++ glas€2000 – €2550395 m3€292,3
Investering en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het aan te raden dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is essentieel voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal wooncomfort waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning kost in de meeste huizen veel gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende opsomming vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Investeer in zonnepanelen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5000 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-adorp-9774

Energielabel voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, onderwijsgebouwen, hotels, en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? In dat kader moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel C.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te hoger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (laag verbruik) tot de rode labels F en G (zeer onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen label bekend, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een officiële energiedeskundige in Adorp uitnodigen. Via qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een inspecteur bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze expert berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Het Hogeland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist bekijkt het bouwjaar van de woning, het type huis, oppervlakte en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis daarvan wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €110,00 – €355,00. De uiteindelijke prijs heeft te maken met het soort woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Adorp kan je goedkoper doen door vele energiedeskundigen te contacteren die werkzaam zijn binnen de provincie Groningen.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor ga je naar energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en vul jouw postcode (9774) plus het huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Wacht niet langer: energielabel huis Adorp opvragen.

Plaats een reactie