Energielabel Hornhuizen

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hornhuizen? Vanaf 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Dit informatielabel toont hoe milieuvriendelijk een huis is en toont concrete mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Hornhuizen verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij nuttige informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Tevens kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het aantonen bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F/G (ontzettend onzuinig).
 • Vroeger kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Hornhuizen die jouw hele huis bekijkt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €140,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hornhuizen

Het energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van een woning. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Daarom moet je een deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-specialist moet fysiek bij je thuis komen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het stappenplan hieronder check je hoe je het voordelig energielabel in Hornhuizen moet regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (9978) om een erkend deskundige in Hornhuizen te traceren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik door naar een energiedeskundige en stem samen een geschikt moment af. Zorg dat je de belangrijke gegevens van jouw huis paraat hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie om de inspectie van de woning te doen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Hornhuizen beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Database met labels bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label incl. de geconstateerde punten en concrete verbeterpunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €165,00 – €350,00. In de tabel die je hieronder ziet tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Hornhuizen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Kloosterburen, Lauwersoog, Vierhuizen, Zoutkamp en Houwerzijl. De offerte tarieven wordt bepaald door verschillende factoren.

 1. Het soort woning (tussenwoning, twee-onder-een kap, villa, vrijstaand, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach die jij kiest.
HuisAantal m2Geschatte kosten
Studio/Appartement60 m2€ 175,00
Tussenwoning100 m2€ 215,00
Geschakeld huis145 m2€ 276,00
Losse woning180 m2€ 359,00
Geschatte kosten woninglabel Hornhuizen.

Bekwame energieadviseurs in Hornhuizen vergelijken

Zo snel mogelijk zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Hornhuizen. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Daar tref je deskundige experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning renoveren naar een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor is het zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de fase daaropvolgend leg je de nadruk op eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over F energielabel.

Belangrijk: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Hornhuizen

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De regering biedt gunstige subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Hornhuizen kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2022Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1998 – 2009Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1985 – 2003Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1975 – 1985De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1967 – 1975Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1970Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1944Isolatie van vloer, dak en muren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woning isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de gerealiseerde warmte naar buiten ontsnapt. Hiermee ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je een aangenaam binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen ligt aan de actuele isolatie die is toegepast. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In ons overzicht hieronder tref je de doorsnee besparing in het geval van een eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenPrijzenBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€4000 – €53001120 m3€750
Vloerisolatie€1800 – €3700310 m3€208
Spouwmuurisolatie€1450 – €2200720 m3€482
HR++ glas€1700 – €2900425 m3€284,75
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Op het moment dat je huis een goede isolatie heeft, is het noodzakelijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Een huis verwarmen vergt veel energie, met name gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Kies voor een duurzaam alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Kies voor zonnepanelen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5200 en heb je terugverdiend binnen 7,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-hornhuizen-9978

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, hotels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een bibliotheek. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In dat kader moet het gebouw begin 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de ontvangsthal. Op deze website vind je ook alles over Energiemaatschappijen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke gebouwen moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (duurzaam) en gaat verder tot F of G (hoog energieverbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, op het moment je een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Hornhuizen laten komen. Via het platform Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze deskundige komt bij je thuis en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze specialist berekent het label en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Het Hogeland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De vakman checkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort gebouw, grootte van de woning en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, type isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis daarvan wordt gecalculeerd hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat kost een energielabel?
De kosten van een energielabel variëren tussen de €120,00 en €350,00. De prijsindicatie heeft te maken met het soort woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hornhuizen doe je door een aantal energiebedrijven te contacteren die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Groningen.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken surf je naar www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9978) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Hornhuizen opvragen.

Plaats een reactie