Energielabel Onderdendam

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Onderdendam? Sinds een aantal jaren heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Dit milieulabel laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft nuttige verbeterpunten om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Onderdendam verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij alle benodigde informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw keurmerk. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bekijk je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Je moet het aantonen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (niet milieuvriendelijk).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Onderdendam die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – incl. verbetermogelijkheden – kost je ongeveer tussen de €155,00 – €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Onderdendam

Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huizen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 is er een nieuwe manier wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet nu een gecertificeerde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze deskundige komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht bekijk je hoe jij een voordelig energielabel in Onderdendam aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op adresgegevens (9959) om een erkend deskundige in Onderdendam te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Contacteer een specialist en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en neemt de woning op. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Onderdendam komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Wanneer alles achter de rug is wordt er een PDF toegestuurd van de energie index inclusief een duidelijke onderbouwing en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De actuele kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €110,00 – €355,00. In het onderstaand overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Onderdendam. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Check ook adviseurs in Saaxumhuizen, Den Andel, Rasquert, Tinallinge en Baflo. De uiteindelijke tarieven hangen af van de volgende aspecten.

 1. Type en leeftijd woning (appartement, villa, twee-onder-een kap, hoekwoning, tussenwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Soort woningM2 woonoppervlakteKostprijs
Appartement70 m2€ 169,00
Rijtjeshuis125 m2€ 204,00
2-onder-1-kap165 m2€ 270,00
Vrijstaand200 m2€ 362,00
Kostenoverzicht woninglabel Onderdendam.

Erkend deskundige in Onderdendam vergelijken

Eenvoudig en snel je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Onderdendam. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van deskundige vakmannen (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis transformeren naar een label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas daarna ga je juist verder in op het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index (Ei).

Tip: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Onderdendam

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond leefklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een woning met label A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De regering biedt allerlei subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Onderdendam kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2022Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B2002 – 2006Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1984 – 2000Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1981Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1970 – 1977Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1968Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1933Isolatie van vloer, dak en muren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren van de woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinige woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat gewonnen warmte naar buiten ontsnapt. Op die manier ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een optimaal binnenklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In onderstaand schema bekijk je de gemiddelde besparingen bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Isolatie keuzePrijzenGasbesparingEnergiebesparing
Dakisolatie€3200 – €51001040 m3€759
Vloerisolatie€1600 – €3600410 m3€299
Spouwmuurisolatie€1500 – €2500925 m3€675
HR++ glas€1600 – €2650345 m3€251,85
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Op het moment dat het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen op het dak

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost zo’n €4000 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-onderdendam-9959

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsgebouwen, restaurants, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorgebouw? In dat kader moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website lees je ook alles over Erkend deskundige.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van kantoorpanden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor opslagruimtes en loodsen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare gebouwen van 250m2 of groter moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A & B (laag verbruik) en gaat verder tot de slechtste label F/G (zeer hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, op het moment je een woning verhuurt of verkoopt dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen label bekend, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Onderdendam vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op www.Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze adviseur bezoekt jou op locatie en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze specialist komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Het Hogeland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een adviseur inspecteert het bouwjaar van het gebouw, het type gebouw, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals soort glas, de manieren van isoleren, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse kan uitgerekend worden hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Hierna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van een energielabel schommelen tussen de €170,00 en €420,00. De prijsindicatie wordt bepaald door de omvang van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Onderdendam is het voordeligst te realiseren door velerlei leveranciers onder elkaar te zetten die werkzaam zijn in en rondom de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (9959) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Onderdendam opvragen.

Plaats een reactie