Energielabel Overdinkel

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Overdinkel? Vanaf 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het keurmerk geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw huis is en toont nuttige suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Overdinkel verplicht. Op deze pagina communiceren wij aanvullende info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw keurmerk. Daarnaast kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (zuinig) t/m F/G (rood, hoog verbruik).
 • Tot eind 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Overdinkel die jouw hele huis bekijkt en het label vastlegt.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €170,00 – €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Overdinkel

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Vanaf 2021 is er een nieuwe methode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet verplicht een bekwame energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-vakman komt langs en neemt de woning op. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Onderstaand vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in Overdinkel moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (7586) om een erkend deskundige in Overdinkel te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Selecteer een van de aangesloten adviseurs en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle benodigde gegevens van het huis kunt laten zien. Je kunt denken aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Overdinkel maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan sturen ze een PDF op van het certificaat met alle resultaten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel variëren tussen de €105,00 en €375,00. In de onderstaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Overdinkel. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Glane, Deurningen, Bentelo, Hengevelde en Ambt Delden. De kosten worden berekend middels meerdere factoren.

 1. Type woning (appartement, villa, hoekwoning, tussenwoning, vrijstaand).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningAantal m2Prijzen
Appartement55 m2€ 173,00
Tussenwoning130 m2€ 211,00
Hoekwoning140 m2€ 294,00
Villa195 m2€ 363,00
Gemiddelde kosten woninglabel Overdinkel.

Erkend deskundige in Overdinkel vergelijken

Makkelijk en voordelig dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Overdinkel. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Daar kom je in contact met bekwame deskundigen (BRL9500). Voor een voordelige keuze bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omturnen tot een label A/B/C huis. Start altijd met de juiste isolatie. Op die manier realiseer je een setting waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Op het moment dat de isolatie goed is ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index.

Tips: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Overdinkel

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een aangenaam klimaat in huis: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt gebruik maken van verscheidene subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Overdinkel kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2024Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B2000 – 2007Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 2003Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1971 – 1985Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1969 – 1975Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1966Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1940Nieuwe ketel en isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de basis van een zuinig huis. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de warmte naar buiten ontsnapt. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en heb je een optimaal leefklimaat. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van het huis geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In het schema hierna doorzoek je de doorsnee besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Isolatie keuzeKostenBesparing gas (m3)Besparing
Dakisolatie€3500 – €5300875 m3€639
Vloerisolatie€1000 – €3500390 m3€285
Spouwmuurisolatie€1250 – €2250865 m3€631
HR++ glas€1900 – €2600455 m3€332,15
Onkosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Zodra een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond leefklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen op je dak

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze stroom kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5300 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-overdinkel-7586

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, retailpanden, en publieke gebouwen zoals een bibliotheek. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? In die situaties moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energieadviseur.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfspand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere openbare ruimtes van minimaal 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel van je huis is. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (maximaal zuinig) en gaat verder tot label G (zeer hoog verbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien wat de huidige energie staat van de woning is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Overdinkel vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De expert zal thuis langskomen en bekijk de gehele woning. Deze persoon berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Losser).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een adviseur houdt rekening met het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie wordt vastgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €175,00 en €400,00. De prijsindicatie heeft te maken met het type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Overdinkel is over het algemeen gunstiger door verschillende leveranciers te vergelijken die actief zijn in de provincie Gelderland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor ga je naar het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul jouw postcode (7586) plus het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Wacht niet langer: energielabel huis Overdinkel opvragen.

Plaats een reactie