Energielabel Wijster

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wijster? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit label laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte suggesties om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Wijster verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij aanvullende informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw keurmerk. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F en G (slecht voor het milieu).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Wijster die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het document – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €170,00 & €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wijster

Het energielabel geeft inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningeigenaar verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Als je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Met ingang van 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een erkend deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en berekent de energieprestatie van de woning. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In onderstaand gedeelte leggen wij stap voor stap uit hoe jij het voordelig energielabel in Wijster aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je verschillende erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (9418) om een erkend deskundige in Wijster op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik door naar een deskundige en stem samen een geschikt moment af. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke gegevens van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. De inspectie

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Wijster berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Online label inzien

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het label inclusief alle kenmerken en adviespunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden bij de verkoop van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Alles weten over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De kosten van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €105,00 – €390,00. In de bijgaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Wijster. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Spier, Oranje, Hijken, Hooghalen en Beilen. De offerte kosten wordt bepaald door velerlei factoren.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Appartement80 m2€ 165,00
Rijtjeshuis105 m2€ 205,00
2-onder-1-kap165 m2€ 277,00
Villa200 m2€ 371,00
Prijzen woninglabel Wijster.

Toonaangevende energieadviseurs in Wijster vergelijken

Vandaag nog zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen contacteer je een erkend deskundige energielabel Wijster. Het platform om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een afspraak kunt maken tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw renoveren naar een label A/B/C huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energielabel recreatiewoning.

Advies: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Wijster

 • Een “groene” woning met een lage energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt verscheidene subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Wijster is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2009 – 2022Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1998 – 2009Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1987 – 2004Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1974 – 1983Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1967 – 1976Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1928Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren van de woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat de warmte in jouw woning verloren gaat. Daardoor gaan de stookkosten direct omlaag en heb je ook een aangename leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin de woning is neergezet geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In onderstaand schema bekijk je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

Manier van isolerenInvesteringBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3600 – €59001085 m3€760
Vloerisolatie€1700 – €3300240 m3€168
Spouwmuurisolatie€1500 – €2300895 m3€627
HR++ glas€1800 – €2950465 m3€325,5
Tarieven en besparingen van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is bepalend voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal klimaat in huis waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Winddrukgeregelde roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Een huis verwarmen vergt jaarlijks heel wat gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Voordelen zonnepanelen

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4900 en verdien je terug in gemiddeld 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-wijster-9418

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, onderwijspanden, restaurants, en publieke gebouwen zoals bibliotheken. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In dat geval moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energielabel geldigheid.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een zakelijke ruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor loodsen en productiehallen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A of B (zeer zuinig) en loopt op tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Heb je geen geldig label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Wijster laten komen. Via qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De specialist zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. De deskundige berekent de energieprestaties en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je krijgt een email met alle documenten en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Midden-Drenthe).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De specialist checkt de bouwperiode, het type woning, het aantal m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Aan de hand van deze inspectie wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van het appartement en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Hierna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De tarieven van een energielabel komen uit tussen de €105,00 en €380,00. De investering wordt bepaald door het woonoppervlakte, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wijster is over het algemeen gunstiger door lokale leveranciers te contacteren die hun dienst aanbieden in en rondom de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar de website www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (9418) en huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen formeel label en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Wijster opvragen.

Plaats een reactie